Alin Cocoş reţinut în dosarul fostului procuror şef DIICOT, Alina Bica

Alin Cocoş, fiul fostului soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul fostei şefe DIICOT, Alina Bica, vizând despăgubirea pentru un teren evaluat cu peste 61 de milioane de euro.
Sigla DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.01.2015

Alin Cocoş, fiul fostului soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul fostei şefe DIICOT, Alina Bica, vizând despăgubirea pentru un teren evaluat cu peste 62 de milioane de euro.

După ore în şir de audieri, procurorii anticorupţie au decis, în jurul orei 3 dimineaţa, reţinerea pentru 24 de ore a lui Alin Cocoş, acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă, relatează DIICOT

În acelaşi dosar au fost reţinuţi joi fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu precum şi un fost consilier al Alinei Bica, Florentin Mihăilescu.

Potrivit procurorilor DNA, fostul ministru i-ar fi cerut Alinei Bica să ridice în mod abuziv sechestrul aplicat asupra unor acţiuni deţinute de Videanu la SC Titan Mar SA.

Adriean Videanu şi-a petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei iar vineri urmează să afle dacă va fi arestat preventiv.

În ordonanţele de reţinere a celor trei, procurorii DNA arată că, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care a făcut parte printre alţii şi Alina Bica, a aprobat raportul de evaluare corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.

Având în vedere că raportul de evaluare, în sine, nu rezolvă problema despăgubirii dacă nu era validat de comisie, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea inculpatului Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la 3 persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

În acest demers, s-a implicat şi inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florin, un apropiat al lui Cocoş Alin, care a intermediat relaţia cu Alina Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire.

Astfel, urmare influenţei exercitate de către inculpaţii Alin Cocoş şi Ionuţ Florin Mihăilescu asupra Alinei Bica, la data de 15.03.2011 Comisia Centrală de Stabilirea Despăgubirilor a validat în favoarea beneficiarului suma de 377.282.300 lei.

În schimbul influenţei realizate, fostul procuror sef DIICOT a primit o cotă parte, egală cu a inculpatului Ionuţ Florin Mihăilescu, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude de-a inculpatului Alin Cocoş .

Transmiterea dreptului de proprietate a fost realizată cu sprijinul lui Alin Cocoş şi a lui Ionuţ Florin Mihăilescu, prin tranzacţii succesive şi persoane interpuse.

Adriean Videanu

Procurorii DNA mai arată că, la data de 24.09.2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru şi asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute de Adriean Videanu la o firmă.

La data de 25.02.2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus încălcarea prevederilor legale de competenţă, admiterea solicitării lui Videanu şi a ridicat sechestrul asigurator.

Astfel, Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.

În dosarul în care este implicat Alin Cocoş, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Ionuţ Florentin Mihăilescu

În cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror şef DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, Alina Bica a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, pe lângă unele beneficii financiare, Alina Bica i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Ionuţ Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor