Alianţa de guvernare de la Chişinău, între ciocan şi nicovală (revista presei)
alte articole
Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău trece prin momente dificile, atât din cauza presiunilor din partea opoziţiei comuniste, cât şi a neînţelegerilor interne, scrie marţi Jurnal de Chişinău.
Pe de altă parte, ziarul susţine că, în condiţiile din Republica Moldova, o coaliţie este mai bună decât un regim monopartid, întrucât asigură o competiţie purificatoare în sânul AIE. Autorul aminteşte că R. Moldova a avut deja o guvernare de o singură culoare, condusă de Vladimir Voronin.
Adevărul revine în ediţia de marţi la mentalitatea postsovietică a moldovenilor. Recent, a fost lansat un studiu intitulat sugestiv 'Cum să ne debarasăm de postsovietism'. Tipul de mentalitate postsovietică menţionat de autori face referire la mai multe trăsături, care nu mai sunt deja sovietice, dar nici europene (occidentale) încă. Printre acestea sunt preferinţa pentru agresivitate şi lipsa de politeţe, dar şi de egalitarism amestecat cu invidia faţă de cei bogaţi. Printre soluţiile sugerate de autori pentru depărtarea de acest model de mentalitate ar fi demitologizarea perioadei sovietice, lupta reală cu corupţia, dar şi adoptarea unei legi a lustraţiei.
'Moldova, condamnată la sărăcie de organizarea de tip sovietic', titrează Timpul. O treime din localităţile R. Moldova au o populaţie mai mică de 1.500 de locuitori, deşi Legea privind organizarea teritorial-administrativă prevede că administraţiile publice locale se organizează în localităţile mai mari. 'Astfel, numărul mic de locuitori şi baza fiscală inexistentă sunt obstacole serioase pentru dezvoltarea economică a acestora sau chiar atragerea fondurilor europene', relevă publicaţia.
Peste 50 de milioane de dolari, bani delapidaţi de către oficiali ruşi, au tranzitat Republica Moldova, în drumul lor spre conturile din alte ţări ale Mafiei ruse, mai scrie Timpul. Ziarul consideră că incidentul pune R. Moldova într-o lumină proastă, într-o perioadă extrem de nepotrivită pentru autorităţile de la Chişinău, înaintea semnării Acordului de Asociere cu UE, preconizată pentru luna noiembrie. 'Pe de altă parte, acest lucru arată de ce se opune Federaţia Rusă drumului spre Vest al Chişinăului. Europenizarea R. Moldova ar lipsi oligarhia rusească de un angrenaj important al 'utilajului' de spălare a banilor', concluzionează Timpul.