De ziua lui Navalnîi, Putin semnează legea care blochează candidatura susţinătorilor dizidentului în alegerile din septembrie

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele Vladimir Putin a aprobat, vineri, legea care interzice participarea în alegeri a oricărei persoane care are legături cu organizaţii „extremiste”.

Proiectul legislativ survine pe fondul intensificării unei persecuţii politice a Kremlinului faţă de susţinătorii şi membrii fundaţiei Alexei Navalnîi.

Modificările aduse legii electorale din Rusia interzic conducătorilor, sponsorilor şi membrilor de bază ai grupurilor „extremiste” să candideze pentru perioade de 3 până la 5 ani, în funcţie de statutul lor.

Interzicerea dreptului de a fi ales ar afecta în mod direct mai mulţi aliaţi ai lui Alexei Navalnîi, precum avocata Fundaţiei Anticorupţie (FBK), Liubov Sobol, care a anunţat că va candida pentru un loc în Duma de Stat în alegerile parlamentare din septembrie.

De asemenea legea va ar avea impact asupra zecilor de mii de ruşi care au sprijinit reţeaua politică a lui Navalnîi şi a fundaţiei sale cu donaţii financiare.

Interzicerea alegerilor se aplică retroactiv, chiar şi donatorilor, timp de 1-3 ani de la data la care o hotărâre judecătorească ar eticheta orice organizaţie drept „extremistă”.

Săptămâna viitoare este aşteptată o asemenea hotărâre, într-un tribunal din Moscova, care ar urma să desemneze reţeaua politică a lui Navalnîi drept o organizaţie „extremistă”.

În ciuda interdicţiei, aliaţii lui Navalnîi promit să continue cu strategia lor de „vot inteligent” care urmăreşte să slăbească influenţa pe care o are în parlament partidul Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, la alegerile parlamentare din septembrie.

Putin a semnat legea de ziua de naştere a lui Navalnîi şi exact la o lună după ce parlamentarii pro-Kremlin au depus-o în Duma de Stat.

Navalnîi, care s-a întors în Rusia în ianuarie după ce a supravieţuit unei otrăviri aproape fatale cu un agent neurotoxic, vara trecută, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru nerespectarea controlului judiciar impus de o condamnare mai veche, considerată de mulţi analişti motivată politic.