Alexei Navalnîi otrăvit cu noviciok. Angela Merkel cere explicaţii Rusiei
alte articole
Angela Merkel a cerut Kremlinului să dea răspunsuri cu privire la „tentativa de omor” a liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, după ce examenele toxicologice de la spitalul Charite din Berlin au indicat „fără echivoc” că celebrul critic al Kremlinului a fost otrăvit cu un agent din familia noviciok.
"Această otravă ar putea fi identificată fără echivoc în teste", a afirmat Merkel, referindu-se la analizele efectuate de un laborator militar. Cancelarul german a spus că descoperirile au ridicat „întrebări foarte dificile la care numai guvernul rus poate răspunde şi trebuie să răspundă”.
Navalnîi, a cărui fundaţie publică investigaţii privind corupţia în rândul oficialilor de nivel înalt din Rusia, a fost atacat fizic şi închis în mai multe rânduri în trecut, în cazuri care au fost considerate pe scară largă ca fiind motivate politic.
El s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor către Moscova, plecând din Siberia pe 20 august şi a fost transferat la Berlin două zile mai târziu.
Medicii care l-au tratat în oraşul siberian Omsk, unde zborul său a aterizat de urgenţă, au insistat că nu există dovezi de otrăvire şi au fost iniţial reticenţi să-i permită să părăsească ţara într-un avion special echipat.
Descoperirea faptului că noviciok este agentul care l-a îmbolnăvit pe Navalnîi îi va determina pe mulţi să ajungă la concluzia că atacul a fost un mesaj de descurajare pentru criticii Kremlinului. Echipa lui Navalnîi a arătat imediat cu degetul spre Kremlin. Acuzaţiile lor, la vremea respectivă fără dovezi certe, devin acum realităţi, deoarece se presupune că un asemenea agent chimic - o neurotoxină militară - nu este uşor de obţinut, deci este probabil să provină din laboratoarele structurilor statului.
„Alegerea agentului noviciok pentru a-l otrăvi pe Navalnîi în 2020 este în esenţă echivalentă cu lăsarea unui autograf la locul crimei”, a scris Leonid Volkov, asociatul lui Navalnîi, pe Twitter, adăugând o imagine a autografului lui Putin la postare, arată The Guardian.
Ivan Jdanov, directorul fundaţiei anticorupţie Navalnîi, a scris că este „dincolo de orice îndoială rezonabilă” că numai serviciile de securitate ruseşti ar putea folosi noviciok.