Kremlinul respinge cererile de deschidere a anchetei în cazul Navalnîi. Afirmă că otrăvirea nu este încă probată
alte articole
Kremlinul a declarat, marţi, că nu mai este necesar să investigheze circumstanţele care au condus la starea gravă a sănătăţii dizidentului Alexei Navalnîi şi că diagnosticul iniţial al motivului agravării - otrăvirea -, pus de o clinică germană, nu ar fi concludent.
Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut luni Rusiei să investigheze suspiciunea de otrăvire şi să îi tragă la răspundere pe făptaşi, după ce medicii germani au găsit indicii privind o substanţă toxică în corpul lui Navalnîi.
Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că spitalul german nu a identificat în mod concludent substanţa din spatele presupusei otrăviri a lui Navalnîi şi că nu este clar de ce medicii germani se „grăbesc” să folosească cuvântul "otrăvire".
„Trebuie să existe un motiv pentru o anchetă. Deocamdată, tot ce vedem este că pacientul este în comă", a spus Peskov reporterilor în cadrul unei conferinţe. El a adăugat că dacă otrăvirea ar fi stabilită definitiv drept cauză, atunci va fi lansată o anchetă.
„Dacă substanţa este identificată şi se stabileşte că a fost o otrăvire, atunci, desigur, acesta va fi un motiv pentru anchetă”, a adăugat Peskov.
Cererile pentru o anchetă se intensifică, ministrul suedez de Externe, Ann Linde, declarând, marţi, pe Twitter, că „circumstanţele privind suspectarea otrăvirii @navalny trebuie clarificate printr-o anchetă independentă".
Luni târziu, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut şi el Rusiei să investigheze cazul.
Navalnîi, un adversar tradiţional al preşedintelui Vladimir Putin, a fost transportat de urgenţă în Germania pentru tratament sâmbătă, după ce starea sănătăţii sale a început să devină critică la bordul unui avion care îl transporta din Siberia la Moscova.
Medicii germani care îl tratează pe Navalnîi la un spital din Berlin au declarat luni că analizele medicale au indicat o intoxicaţie cu un inhibitor de colinesterază, deşi nu se cunoaşte încă substanţa specifică.
Oficialii ruşi din domeniul sănătăţii au contestat acest diagnostic, spunând că Navalnîi a ieşit negativ la testele privind inhibitorii de colinesterază când a fost internat la Omsk, săptămâna trecută.
Peskov a afirmat că medicii de la spitalul din Omsk s-au luptat timp de trei zile pentru a-l trata pe Navalnîi şi, probabil, i-au salvat viaţa.
„Nu înţelegem de ce colegii noştri germani se grăbesc să folosească cuvântul 'otrăvire'”, a spus el.
Peskov a declarat că orice sugestie potrivit căreia Putin a fost implicat cumva în boala lui Navalnîi sunt „vorbe goale”, pe care Kremlinul nu le ia în serios.
Germania a declarat luni că Navalnîi a fost păzit din cauza temerilor privitoare la siguranţa sa. Soţia lui Navalnîi a fost filmată intrând la spital marţi, dar a refuzat să vorbească cu jurnaliştii.