Cazul Navalnîi - ar putea fi vorba de otrava care a fost folosită în dosarul Gebrev

Aleksei Navalnîi. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
A.P.
28.08.2020

Doctorii lui Alexei Navalnîi din Germania i-au contactat pe colegii lor bulgari, deoarece suspectează că opozantul rus ar fi putut ingera o substanţă similară celei cu care a fost otrăvit un comerciant bulgar de arme, în 2015, conform Moscow Times.

Medicii de la spitalul Charite din Berlin afirmă că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanţă necunoscută ce aparţine unui grup de chimicale folosite ca medicamente, insecticide şi neurotoxine.

Fără a-şi preciza sursele, Der Speigel scrie că medicii germani i-au contactat pe colegii lor bulgari. ”Ei consideră că este posibil să fie aceeaşi substanţă sau una foarte similară”, notează publicaţia germană.

Der Spiegel scrie că informaţiile obţinute în paralel cu publicaţia Bellingcat indică faptul că Navalnîi a fost expus la o substanţă ce aparţine unei grupe mari de compuşi chimici - organofosfaţi.

Toamna trecută, cele două publicaţii au identificat opt ofiţeri ai serviciilor secrete militare ruse care au călătorit în Bulgaria în săptămânile de dinaintea otrăvirii lui Gebrev. În 2015, doctorii bulgari au ajuns la concluzia că Emilian Gebrev a fost otrăvit, dar nu au putut identifica exact substanţa respectivă.

Bulgaria a redeschis cazul Gebrev în 2018, când comerciantul de arme, care a supravieţuit incidentului, a spus că există o legătură între otrăvirea sa şi cea a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.

Pe de altă parte, ziarul rusesc Kommersant a scris că doctorii din oraşul siberian Omsk, unde Navalnîi a fost internat imediat după ce starea sa a devenit critică, i-au făcut opozantului rus 59 de analize în cele 44 de ore în care a fost spitalizat. Ei au exclus ipoteza otrăvirii şi spun că Navalnîi are o boală metabolică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor