În Moldova vor fi noi reguli de accedere în funcţia de avocat

Legislativul RM propune ca judecătorii şi procurorii care au cel puţin zece ani de vechime în muncă şi doresc să devină avocaţi să nu mai fie scutiţi de examenul de calificare cum este în prezent, ci doar de efectuarea stagiului profesional.
Justiţie (facebook.com)
Ştefan Sârbu
03.11.2017

Admiterea în profesia de avocat se va face în baza unui examen computerizat, cu începere de la 1 ianuarie 2018. Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi în prima lectură, două proiecte de modificare şi completare a legislaţiei cu privire la avocatură.

Potrivit modificărilor, etapa scrisă a examenului de calificare se va petrece în forma unui test computerizat şi speţe practice în formă scrisă, identice pentru toţi participanţii la aceeaşi sesiune de examinare. Toate etapele examenului de calificare se vor înregistra audio şi video. Rezultatele testării computerizate şi înregistrările se vor stoca la Uniunea Avocaţilor din RM pentru o perioadă de cel puţin 1 an. Participanţii la examenul de calificare pot face copii de pe rezultatele testării, evaluării şi de pe înregistrările audio şi video. În premieră, va fi instituită Comisia de contestare a rezultatelor examenului de licenţiere.

Totodată, se propune ca judecătorii şi procurorii care au cel puţin zece ani de vechime în muncă să fie scutiţi doar de efectuarea stagiului profesional, nu şi a examenului de calificare, aşa cum este în prezent.

Contractul de efectuare a stagiului profesional nu va purta un caracter oneros. Pentru tentative de a institui caracterul oneros, avocatul îndrumător va putea fi tras la răspundere disciplinară. De asemenea, avocatul stagiar va avea dreptul să acorde asistenţă juridică garantată de stat pe cauze civile cu grad redus de complexitate.

Pentru prima dată, de la 1 ianuarie 2020 va fi instituită asigurarea obligatorie de răspundere civilă profesională a avocatului, pentru a asigura repararea prejudiciului cauzat de avocat în cadrul exercitării activităţii. Condiţiile asigurării obligatorii de răspundere civilă profesională a avocatului vor fi cuprinse în statutul profesiei de avocat, iar suma minimă asigurată va fi stabilită de către Consiliul Uniunii Avocaţilor. Concomitent, repararea prejudiciului cauzat de avocat în cadrul exercitării activităţii poate fi cerută de la avocat doar în cazul în care aceasta nu poate fi reparată de către compania de asigurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor