Alexandru Tănase: Fraudele electorale în Moldova nu se mai comit la urna de vot de ani de zile

Niciunul dintre candidaţii din campania electorală actuală nu poate avea avantajele pe care le are Dodon – nici bani din afară, nici mass-media cum are el, nici finanţări etc. Toate astea vor influenţa semnificativ rezultatul campaniei, consideră Tănase.
Alexandru Tănase
Alexandru Tănase (europalibera.org)

Din perioada când preşedintele Republicii Moldova era ales de Parlament a rămas acea prevedere care îi permite şefului statului să nu se suspende în caz de campanie electorală, a menţionat juristul Alexandru Tănase, fost ministru al Justiţiei şi fost preşedinte al Curţii Constituţionale (CC), punctând că acest lucru îi permite actualului preşedinte să utilizeze plenar toate resursele statului sub pretextul că este în funcţiune. Mai mult decât atât, potrivit juristului, acest lucru creează dezavantaje absolut inadmisibile pentru restul candidaţilor.

Cât despre cea mai gravă sursă de nereguli observată de fostul preşedinte CC în actuala campanie electorală, este imixtiunea din afară, ceea ce înseamnă, de fapt, coruperea alegătorilor. Tănase a ţinut să menţioneze că se referă anume la ultimele declaraţii ale preşedintelui Dodon, potrivit căruia, din afara ţării vor veni donaţii, şi nume din partea Federaţiei Ruse, pentru ţărani.

„Este o corupere a alegătorilor directă, absolut directă, fără niciun fel de dubii, va vicia în mod clar rezultatul campaniei, deoarece avem o scădere a Produsului Intern Brut doar în ultimele 3 luni de zile, dacă nu greşesc, de 14 la sută, ceea ce înseamnă că orice bani care vor fi folosiţi acum în campanie vor produce rezultate electorale.

Cu regret, opoziţia sau, mă rog, ceilalţi concurenţi electorali nu vor să sesizeze lucrul acesta şi nu prea atrag atenţie. Cel puţin ar putea să meargă la Curtea Constituţională şi să-i ceară Curţii să verifice în ce măsură sau să declare neconstituţionale prevederile care îi permit şefului statului să nu se suspende din funcţie dacă el este concurent electoral şi să vadă exact ce-i cu sumele acestea de bani, din cauză că ele clar influenţează voinţa alegătorului, nu e niciun dubiu aici”, a declarat Tănase, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În ceea ce priveşte decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu permite partidelor politice să achite pentru candidaţii lor în campanie, fostul preşedinte al CC a menţionat că este o dispoziţie a CEC-ului, care nu are cum să producă niciun efect juridic în raport cu candidaţii. Pe de altă parte, acesta consideră că Parlamentul ar putea să rezolve acest lucru, „dar iarăşi este folosită de acel candidat care nu are nevoie (de banii de la partid n.r.) din cauză că dl candidat ʻnumber oneʼ (Igor Dodon n.r.) este independent, din câte văd eu, şi nu are nicio legătură cu Partidul Socialiştilor”.

„Eu parcă presimt cum după alegeri, în cazul în care nu vor obţine câştig de cauză, toată lumea va sări în sus şi va încerca să se acuze unii pe alţii că s-a fraudat. Frauda în Moldova şi fraudele electorale în Moldova nu se mai comit la urna de vot de ani de zile, de zeci de ani de zile. Frauda, de fapt, are loc prin manipularea sistemului electoral şi crearea de avantaje inadmisibile în raport cu alţi candidaţi.

Niciunul din candidaţii care sunt astăzi în campanie nu poate avea avantajele pe care le are preşedintele republicii Igor Dodon – nici bani din afară, nici mass-media cum are el, nici finanţări care nu pot fi supuse controlului din simplul motiv că sistemul funcţionează aşa cum funcţionează, fotografiile cu Putin, mesajele din afară – toate astea desigur reduc şansele altor candidaţi şi manipulează alegătorul pe final. Şi astea sigur că vor influenţa semnificativ rezultatul campaniei”, a conchis Alexandru Tănase.