Alexandr Slusari: Procuratura nu se grăbeşte să găsească autorii „schemei de corupţie Arena Naţională”
alte articole
Începând cu perioada anului 2017, un grup format din exponenţi ai unor formaţiuni politice, organe ale administraţiei publice centrale şi locale, instituţii autonome, entităţi juridice cu diverse forme de organizare, au iniţiat activităţi pentru crearea condiţiilor privind comiterea infracţiunii de delapidare a averii străine ca urmare a realizării contractului de parteneriat public-privat pentru construcţia Arenei Naţionale, se arată într-o notă informativă a Procuraturii Anticorupţie.
Potrivit documentului adresat Procurorului General, se constată că 44,5 milioane euro este un preţ exagerat al proiectului Arena Naţională care a fost stabilit fără o estimare economico-financiară, iar termenul de garanţie a viitoarei construcţii a fost ilegal redus la doar un an după realizarea acestora.
Totodată, concursul a fost aranjat pentru o singură companie - „Summa Turism Yatirimciligi Anonim Şirketi", care a mai cuplat la această afacere dubioasă încă o companie afiliată - "Sam Investment Company".
„În afară de cele 10 ha, pe care este construită Arena, gruparea politico-criminală de la Chişinău a mai sustras din circuitul agricol încă 59 ha de teren agricol din satul Stăuceni, care au fost gajate companiei turceşti cu dreptul re-gajării altor creditori”, comentează deputatul Alexandr Slusari nota informativă pe pagina sa de Facebook, menţionând că Procuratura Anticorupţie a confirmat existenţa unei scheme de escrocherie.
Deputatul Platformei DA notează că de la început a fost stabilită valoarea exorbitantă a construcţiei, fără a include cheltuielile suplimentare pentru conectarea la reţeaua rutieră, precum şi cheltuielile necesare pentru încălzire, conectare la energie electrică, pază, etc.
La moment însă, guvernul moldovean nu are nicio viziune şi nu ştie ce e de făcut cu acest obiect şi cum pot fi soluţionate măcar problemele de infrastructură adiacentă şi de întreţinere elementară. Are loc un ping-pong între instituţii. Ministerul Economiei încearcă să împingă Agenţiei Proprietăţii Publice responsabilitatea pentru acest proiect.
Astfel, dacă din vina statului în scurt timp Arena Naţională nu va fi dată în exploatare sau nu va fi posibilă achitarea cel puţin a unei tranşe din cele 44,5 milioane de euro, terenul de 59 ha va trece în proprietate străină.
Parlamentarul se arată „deranjat enorm” de faptul că din 4 octombrie 2019 până în prezent Procuratura nu are niciun bănuit în cadrul cauzei penale.
„Oare nu este clar că în spatele acestui grup criminal se află Plahotniuc, un mare prieten al lui Erdogan, care acum luptă pentru a obţine cetăţenia turcă? Oare nu se cunoaşte cum finul său, Andrian Candu, a promovat insistent acest proiect?”, s-a întrebat retoric Alexandr Slusari, precizând că deputaţii Platformei DA vor insista în continuare ca reprezentanţii Ministerului Economiei să vină în Parlament pentru elucidarea situaţiei juridico-financiare a construcţiei Arena Naţională.