Alegerile separatiste din Ucraina amânate până în 2016

Campania Rusiei din Siria diminuează tensiunile din estul Ucrainei. Organizarea de alegeri în Doneţk şi Lugansk a fost amânată pentru 2016
Petro Poroşenko şi Francois Hollande la Paris, 2 octombrie 2015
Petro Poroşenko şi Francois Hollande la Paris, 2 octombrie 2015 (Thierry Chesnot/Getty Images)

Liderii Ucrainei, Franţei Germaniei şi Rusiei au agreat la Paris să amâne alegerile din zona estică a Ucrainei, care, conform acordului Minsk II trebuiau ţinute până la sfârţitul anului.

Acordul survine în timp ce violenţele din estul Ucrainei îşi micşorează intensitatea, pe fondul concentrării atenţiei Rusiei către Siria.

Rebelii plănuiesc alegeri separate în teritoriul aflat sub controlul lor (în Donbas pe 18 octombrie şi Lugansk pe 1 noiembrie), dar Kievul şi aliaţii săi occidentali susţin că aceste alegeri reprezintă o încălcare a unui acord de pace semnat la Minsk în luna februarie şi că ar trebui amânate.

Cum pentru organizarea alegerilor este nevoie de cel puţin trei luni, acestea nu vor putea fi ţinute conform prevederilor acordului Minsk II.

În martie, Ucraina a dat o lege conform căreia regiunile controlate de Rusia din Donbas capătă o autonomie mai mare, stipulând că ar fi trebuit introdusă după ce în zonă se ţin alegeri conform legii ucrainene. În august, Verkhovna Rada a aprobat de asemenea modificările constiţuţionale care trebuiau efectuate.

Iniţitiva legislativă a creat o adâncă nemulţumire în rândul ucrainenilor şi proteste din partea susţinătorilor Sectorului de Dreapta, care consideră legea drept o cedare a suveranităţii şi o implementare a planului iniţial pe care Putin l-a propus pentru Ucraina - cedarea Donbasului către o sferă de influenţă a Rusiei.

Conform legii, toţi candidaţii în alegeri se vor bucura de imunitate iar separatiştii pro-Kremlin vor trebui amnistiaţi.

După alegeri trupele ruseşti vor trebui retrase din Ucraina iar Kievului îi va fi permis să îşi recâştige controlul graniţelor sale estice, în parţile din Doneţk şi Luhansk unde acum stăpânesc rebelii.

Un alt angajament luat la Paris este că Ucraina ca începe retragerea armamentului greu de calibru mai mic de 100 mm în cel mult 41 de zile. Cel de peste 100mm a fost retras deja.

Discuţiile din Paris au urmărit să consolideze un acord fragil de pace care există în estul Ucrainei, unde luptele dintre guvern şi separatişti s-au oprit în cea mai mare parte a liniei frontului după un nou regim de încetare a focului ce a fost aplicat în 1 septembrie.

Reducerea ostilităţilor într-un conflict în care au murit peste 7.900 de oameni în ultimele 17 luni a crescut speranţele pentru o eventuală realizare a păcii în estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe