Alegerile prezidenţiale din Rusia: Nereguli „mai complicate şi mai greu de descoperit”
alte articole
Primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale care au avut loc duminică în Rusia arată că Vladimir Putin a întrunit peste 63 la sută din voturi. Cu toate acestea, puterii nu i-a reuşit o victorie perfectă: pe parcursul întregii zile au sosit informaţii privind nereguli, suspiciuni stârnind în primul rând votul pe liste electorale suplimentare şi pe baza 'adeverinţelor de confirmare', notează cotidianul rus de opoziţie Gazeta.
La Moscova şi în regiunile de lângă capitala rusă în acest mod au votat mii de oameni, care erau aduşi la secţiile de votare cu autobuzele. Procedeul în sine nu contravine legii, însă listele suplimentare au stârnit întrebări atât în ceea ce priveşte corectitudinea elaborării lor, cât şi în virtutea posibilităţii ca alegătorii incluşi pe ele să voteze în mai multe locuri.
Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală a Federaţiei Ruse a declarat că 'plângeri serioase privind rezultatele alegerilor nu au fost înregistrate', în timp ce Stanislav Govoruhin, care a condus campania electorală a lui Putin, a caracterizat alegerile ca fiind 'cele mai curate din istoria Rusiei'.
În opinia politologului rus Aleksandr Kânev, încălcările din timpul actualei campanii au fost reorientate în direcţia unora 'mai complicate şi mai greu de descoperit'. Principalele 'trenduri' ale campaniei au fost votul pe baza 'adeverinţelor de confirmare' şi 'extinderea numărului de secţii de votare de pe lângă întreprinderi', unde oamenii 'votează practic sub supravegherea şefilor'.
În afară de aceasta, s-a extins practica votării în afara localităţilor de domiciliu şi a 'caruselului', când alţii votează pentru cei care dintr-un motiv sau altul nu s-au prezentat la vot. 'Nu este exclus ca pentru a zădărnici posibilităţile de descoperire a vreunor falsificări şi pentru a scăpa de necesitatea aruncării directe (de buletine în urnele de vot), o parte dintre oamenii care nu se pot deplasa au fost excluşi de pe liste, pentru ca în locul lor să fie incluşi alţii - în diferite secţii în acelaşi timp. Nici nu este nevoie de vreo listă suplimentară: pur şi simplu trebuie să te duci la mai multe secţii şi să votezi pe lista de bază. Pentru aceasta este nevoie de o muncă mai minuţioasă cu listele alegătorilor', a explicat Kânev.
Pentru a crea aparenţa unor alegeri corecte, puterea a încercat să minimalizeze numărul de scandaluri publice, chiar dacă acestea au fost oricum destule. 'Acel sistem pe care puterea l-a construit s-a transformat într-un Frankestein, care se mişcă în conformitate cu propriile sale reguli interne, iar puterea a devenit ostaticul lui', declară expertul.
Totuşi, chiar şi numărătorile paralele efectuate de asociaţii ale opoziţiei atestă victoria lui Putin din primul tur, cu puţin peste 50 la sută din voturi. 'Chiar dacă au fost falsificări, acestea nu au reprezentat în mod sigur 12 la sută din voturi', este de părere directorul Institutului internaţional pentru expertiză politică, Evgheni Mincenko. Expertul nu exclude posibilitatea ca, din frica de a nu fi demişi, guvernatorii să fi folosit 'unele mecanisme'. 'Însă diferenţa (dintre rezultatele candidaţilor) este atât de mare, încât (victoria lui Putin) nu poate fi pusă la îndoială', afirmă Mincenko pentru Gazeta.
Potrivit lui Mincenko, victoria lui Putin a fost asigurată inclusiv din stadiul de formare a listelor de candidaţi. În timpul actualei campanii, 'aproape că l-au obligat să candideze pe Prohorov', care va ieşi, probabil, pe locul trei. Această reuşită a lui Prohorov 'a fost regizată', este convins Mincenko. Către Prohorov au fost orientaţi alegătorii cu simpatii liberale, mai ales că liderul partidului liberal 'Iabloko', Grigori Iavlinski, nici nu a fost admis la alegeri. 'Prohorov a avut un regim preferenţial pentru mass-media, fiind al doilea ca număr de menţionări', subliniază Mincenko.
Toate acestea îl determină pe politolog să prognozeze că, după alegeri, 'politica lui Putin va fi mai de stânga, mai populistă'. Nu este exclus ca Prohorov să accepte un post de vicepremier care să se ocupe de 'reformele nepopulare' din guvernul lui Putin sau să-şi continue proiectul de înfiinţare a unui partid, pentru ca în alegerile parlamentare anticipate, peste vreo doi ani, 'să reseteze spaţiul partinic al Rusiei', estimează politologul.