Triumful lui Putin la prezidenţiale va fi urmat de noi manifestaţii la Moscova (revista presei)

Triumflul lui Vladimir Putin la prezidenţiale, ales şef al statului din primul tur de scrutin, va suscita noi manifestaţii la Moscova, unde la o zi după alegeri, se anunţă o acţiune a opoziţiei cu 40.000 de participanţi, scriu cotidianele ruseşti de luni.
Susţinători ai lui Vladimir Putin au ieşit în stradă duminică seara la Moscova pentru a sărbători victoria acestuia în alegerile prezidenţiale din Rusia. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.03.2012

Triumflul lui Vladimir Putin la prezidenţiale, ales şef al statului din primul tur de scrutin, va suscita noi manifestaţii la Moscova, unde la o zi după alegeri, se anunţă o acţiune a opoziţiei cu 40.000 de participanţi, scriu cotidianele ruseşti de luni. Presa comentează că posibilia clasare a miliardarului Mihail Prohorov pe locul al treilea ar putea fi principala senzaţie a prezidenţialelor din 4 martie. Lacrima lui Putin nu rămâne în afara câmpului de analiză al jurnaliştilor.

Votul de duminică s-a remarcat printr-o prezenţă mare la urne, de 64%, şi o demonstraţie de transparenţă, scrie Nezavisimaia Gazeta. Victoria lui Putin părea inevitabilă şi, în acest context, mulţi moscoviţi au ales să-i dea votul lui Mihail Prohorov, care s-a clasat pe locul al doilea în capitala rusă, cu 19% din sufragii, cu mult peste media pe ţară, de 7%. Procedura electorală a fost monitorizată de sute de mii de observatori independenţi şi din partea celor cinci candidaţi, mai notează cotidianul.

Vladimir Putin nu a soluţionat la alegeri problema legitimizării puterii, consideră Vedomosti. El a întrunit din primul tur aproape 64% din opţiunile electoratului, potrivit rezultatelor preliminare, cu mult peste pragul de 50% care îi era necesar ca să fie ales. Totuşi, el nu şi-a consolidat legitimitatea, spun experţii. Nikolai Petrov de la Centrul Carnagie arată că problema nu constă în modul în care a decurs scrutinul, ci în selectarea candidaţilor şi în felul în care s-a desfăşurat campania electorală. Putin şi-a ales concurenţii, a fixat regulile jocului, apoi a stabilit ce rezultat trebuie să obţină şi a învins.

În ceea ce-l priveşte pe Mihail Prohorov, scorul neaşteptat de bun înregistrat de candidatul independent nu este atât meritul său, cât rezultatul situaţiei create: majoritatea celor care şi-au dat votul pentru el au fost împotriva mitului despre 'revoluţia portocalie', de a cărei organizare era acuzată opoziţia, şi au dorit să-i demonstreze lui Putin că el are concurenţi, consideră Leonid Gozman. În plus, pe Mihail Prohorov l-a ajutat şi eliminarea din cursa prezidenţială a fondatorului partidului Iabloko, Grigori Iavlinski.

Potrivit tabloidului Moskovski Komsomoleţ, principala intrigă a scrutinului a fost ...lacrima lui Vladimir Putin. În lipsa unei intrigi vizând rezultatul alegerilor prezidenţiale, jurnaliştii care au lucrat la sediul de campanie al lui Putin şi-au inventat alta: a plâns cu adevărat Vladimir Putin, în timpul discursului ţinut în faţa susţinătorilor săi reuniţi în Piaţa Manej din preajma Kremlinului? Jurnaliştii nu-şi puteau crede ochilor: pe ecrane se vedea că faţa lui Putin era scăldată de lacrimi. Şi nu era o lacrimă bărbătească, zgârcită, ci o ditamai lacrima! Bucuria e bucurie, dar chiar aşa...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor