Alegerile din Hong Kong marcate de lupta pentru putere de la Beijing

Cu alegerile pentru un nou director executiv în Hong Kong la doar trei zile distanţă, candidaţii sunt încă implicaţi în atacuri personale, în timp ce unii susţin că acuzaţiile reflectă lupta fracţionistă de la Beijing.
Henry Tang (dreapta), gesticulează către Leung Chun-Ying (stânga), la forumul executiv al candidaţilor, în Hong Kong, pe 16 martie. (Sing Tao / AFP / Getty Images)
Sonya Bryskine staff
22.03.2012

Cu alegerile pentru un nou director executiv în Hong Kong la doar trei zile distanţă, candidaţii sunt încă implicaţi în atacuri personale, în timp ce unii susţin că acuzaţiile reflectă lupta fracţionistă de la Beijing.

Primii doi clasaţi pentru postul important - fostul şef al finanţelor Henry Tang şi fostul membru de cabinet Leung Chun-Ying - nu au ratat nici o posibilitate de a se discredita reciproc în public.

Tang a fost acuzat că are o aventură extra-conjugală, scăzând major ratingul său. De asemenea, a fost implicat într-o încălcare a codului imobiliar, prin efectuarea unor construcţii neautorizate în subsolul casei soţiei sale.

Directorul executiv al Hong Kong-ului este ales de un comitet de 1200 oameni de afaceri, magnaţi şi profesionişti sprijiniţi de Beijing. În timp ce cursa pentru conducere se accentuează, luptele pentru putere de la Beijing au ajuns la punctul culminant.

Se crede în general că Tang este susţinut de fostul secretarul general al Partidului Comunist Chinez (PCC), Jiang Zemin, în timp ce Leung Chun-Ying este susţinut de membrul Comitetului permanent al Biroului Politic, clasat pe locul 6, Xi Jinping, despre care se crede că va deveni liderul partidului în octombrie.

Atât Jiang cât şi Xi au fost implicaţi în revoltele politice din ultimele câteva săptămâni, pe măsură ce mai multe persoane importante din conducerea comunistă au fost agitate. Luna trecută, un înalt oficial a încercat să dezerteze la Consulatul SUA, în timp ce cu doar câteva zile în urmă utilizatorii Weibo au susţinut că în Zhongnanhai, complexul conducerii PCC, a avut loc o lovitură de stat. În plus, Bo Xilai şi alţi oficiali care îl sprijină au fost puşi sub arest la domiciliu, potrivit Foreign Reference News, o revistă chineză din străinătate considerată a fi afiliată cu fracţiunea lui Jiang.

Richard Tsoi, vice-preşedinte al Alianţei Hong Kong pentru sprijinul mişcărilor patriotice democrate, a declarat că luptele din cadrul PCC au existat întotdeauna, dar în alegerile curente pentru postul de director executiv al Hong Kong-ului, se poate observa că lupta facţiunilor din cadrul Partidului Comunist a scăpat de sub control, provocând efecte şi în Hong Kong.

Fiind o relaţie "o ţară, două sisteme", impactul luptelor PCC asupra mediului politic din Hong Kong este major.

"În momentul de faţă, nu este vorba doar despre un grup mic de candidaţi sau despre care persoana va fi aleasă. Mai degrabă este vorba de diferite facţiuni politice din China, de interesele lor separate şi de cercuri de conexiuni, care se răspândesc şi în Hong Kong ... Acest lucru va avea un efect negativ major asupra dezvoltării pe viitor a Hong Kong-ului", a declarat el pentru The Epoch Times.

În timp ce atacurile personale au ocupat centrul scenei în campaniile pre-electorale, candidaţii au prezentat o parte a politicilor lor pentru educaţie, sănătate, locuinţe şi asistenţă socială, la ultima dezbatere publică de pe 16 martie.

Cu privire la locuinţe, Leung a insistat că vrea să mărească oferta de terenuri pentru a ajuta locuitorii să obţină dreptul de proprietate asupra caselor. Tang spune că va pune accentul pe construcţia de locuinţe publice şi că este împotriva unei aşa-numite "hegemonii" a dezvoltatorilor.

Preţurile locuinţelor din fosta colonie britanică s-au triplat în ultimul deceniu, în timp ce venitul mediu lunar al unei gospodării a rămas aproape neschimbat, la 20.000 de dolari Hong Kong, de când oraşul a revenit sub conducerea Chinei în 1997, relatează Wall Street Journal.

Tang, fiul unui magnat textil, este susţinut de Li Ka-shing, cel mai bogat om din Hong Kong. Tang este în urma lui Leung în sondajele de opinie, cu mai mult de 20 puncte procentuale, el obţinând doar 305 nominalizări, comparativ cu cele 390 ale lui Leung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor