Alegeri în Birmania: 17 partide se luptă pentru 45 de locuri în Parlament

(Jonathan Gibby/Getty Images)
Epoch Times România
01.04.2012

176 de candidaţi din 17 partide se luptă pentru cele 45 de locuri vacante din Parlament în cadrul unui scrutin important, în urma căruia Uniunea Europeană ar putea ridica unele sancţiuni, dacă alegerile se desfăşoară corect, relatează BBC.

Camera Inferioară a Parlamentului are 440 de locuri, dintre care 330 sunt ocupate în urma alegerilor, Camera Superioară - 224 de locuri, 168 alese, iar adunările regionale au rezervate 14 locuri. 25% dintre parlamentari sunt desemnaţi de armată. Cele 45 de locuri au rămas vacante după ce parlamentarii aleşi la scrutinul din 2010 au fost numiţi miniştri sau viceminiştri.

Se estimează că participarea va fi numeroasă.

Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, va candida pentru prima dată pentru un post de parlamentar în districtul Kawhmu. Partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie (NLD), participă, de asemenea, pentru prima dată la alegeri, din 1990 încoace.

Alegerile vor fi supravegheate de numeroşi observatori internaţionali, inclusiv din Uniunea Europeană şi SUA, iar armata a permis unui număr mare de jurnalişti străini - peste 100 - să relateze despre scrutin.

Uniunea Europeană a lăsat să se înţeleagă că ar putea ridica unele restricţii, dacă alegerile se desfăşoară corect.

Guvernul din Birmania este încă dominat de armată şi de foşti membri ai vechiului regim militar care a condus ţara mai multe decenii şi a fost acuzat de numeroase abuzuri împotriva forţelor de opoziţie şi a militanţilor pentru democraţie.

După alegerile din 2010 a început un proces de tranziţie, iar observatorii internaţionali s-au arătat impresionaţi de progresele spre democratizare făcute de actualul guvern.

Cei mai mulţi prizonieri politici au fost eliberaţi, cenzura mass-mediei a fost ridicată parţial, iar Suu Kyi şi NLD au fost convinşi să revină în politică.

Liga Naţională pentru Democraţie a refuzat să mai ia parte la viaţa politică din 1990, an în care a obţinut o victorie categorică în alegeri, dar armata nu a acceptat rezultatul scrutinului. Aung San Suu Kyi, în vârstă de 66 de ani, a fost plasată după alegerile din 1990 sub arest la domiciliu. La presiunile internaţionale, a fost eliberată în 2010, dar nu a vrut să participe la alegerile din acel an.

Campania electorală nu a fost ”în întregime corectă”, a declarat laureata Premiului Nobel pentru Pace, care a avertizat că reformele nu sunt ”ireversibile”. Cu toate acestea, ea a precizat că nu regretă faptul că ia parte la alegeri.

Săptămâna trecută, Suu Kyi a renunţat la campanie din cauza problemelor de sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor