Represiunea loveşte Internetul în China
O adiere de gheaţă a cuprins Internetul chinez, după o perioadă de relaxare a interdicţiilor, autorităţile arestând peste 1000 de utilizatori, blocând circa 12 site-uri şi sporind restricţiile asupra platformelor de microbloguri binecunoscute, în mijlocul nesiguranţei politice ce continuă în China.
Conform unui anunţ iniţial al Xinhua, exponentul Partidului Comunist Chinez (PCC), autorităţile au arestat 1065 de persoane şi curăţat peste 208000 de mesaje online „dăunătoare”. Chiar şi această ştire a fost înlăturată de pe site-ul Xinhua.
Un alt anunţ Xinhua a adoptat un ton mai blând, spunând că numai „şase” oameni au fost reţinuţi pentru „răspândire de zvonuri” şi 16 site-uri au fost închise. Acele site-uri au fost acuzate de „răspândire de zvonuri” despre „intrarea de vehicule militare în Beijing şi probleme ivite acolo”.
Aceste zvonuri neîntemeiate se răspândesc online rapid şi au fost consemnate în afara Chinei la începutul săptămânii trecute. Aceasta a făcut ca, la un moment dat, costul de garantare a datoriilor guvernului chinez să crească uşor. Un purtător de cuvânt al biroului de propagandă externă a partidului a afirmat că nişte oameni anarhişti” au inventat zvonurile, iar site-urile au fost sancţionate pentru facilitarea răspândirii acestora.
Un reportaj ulterior a menţionat că era vorba despre „un număr necunoscut” de oameni arestaţi, care „au dovedit dorinţa de a se căi”.
Marile portaluri weibo.com şi t.qq.com, platformele de microbloguri ale giganţilor Internet Sina şi Tencent, au fost „criticate şi pedepsite”, afirmă oficialul pentru propagandă”, conform Xinhua.
Un avertisment de pe Sina Weibo anunţa utilizatorii că „o mulţime de zvonuri şi informaţii ilegale, dăunătoare” au fost recent răspândite şi, pentru a se proceda la „centralizarea şi curăţarea” acestora, funcţia de comentare va fi dezactivată de la ora 8 a.m., 13 martie, ora locală, până la aceeaşi oră, 14 aprilie.
Săptămâna trecută, o seamă de termeni de cautare pe Internet privind masacrul din Piaţa Tiananmen, Falun Gong, precum şi implicarea lui Wang Lijun în prelevarea de organe pe viu, au fost toate permise pe motorul chinez principal de cautere - Baidu şi, în unele cazuri, pe Sina Weibo. Analiştii au presupus că permiterea acestor căutări reprezintă posibile modalităţi, folosite de personalităţi precum Wen Jiabao, pentru a submina facţiunea asociată fostului lider Jiang Zemin, incluzându-i aici pe Bo Xilai, oficialul recent demis, şi Zhong Yongkang, cel care controlează întreaga forţă internă de securitate.
Părerile analiştilor sunt împărţite în privinţa cauzei recentei schimbări de situaţie. Una dintre perspective indică faptul că Zhong Yongkang şi Bo Xilai încep să domine lupta politică actuală, atacându-şi duşmanii.
Susţinătorii lui Bo au avut mult de suferit saptămâna trecută, conform reportajelor. După destituirea lui Bo, Kong Qingdong, un cunoscut susţinător al regimului şi „stângist” autodeclarat, a început sa îl susţină public pe Bo, alături de „modelul Chongqing” de guvernare. Acesta a caracterizat destituirea lui Bo drept „o lovitură antirevoluţionară”, termen de acuzare datând de pe vremea Războiului Civil din China.
Se spune că, din cauza acestui act de sprijin, Kong a avut de pătimit. Conform Deutsche Welle, în urma ştergerii înregistrării video a lui Kong din 14 martie, acesta a dispărut pentru câteva zile. Mai târziu, a intrat online, scriind că libertatea sa fusese „îngrădită” de către ofiţeri de Securitate a Statului, în timpul interogării sale pentru luarea sumei de un milion de yuani (159.000 USD) de la Bo Xilai, pentru a face propagandă pentru „modelul Chongqing”. Kong a scris pe Wibo că a restituit banii, conform Deutsche Welle. După ce acel mesaj a fost transmis mai departe, a fost şi el şters, după cum reiese din reportaj.
Având în vedere recentele arestări, închiderea site-urilor şi restricţiile, conservatorii pot încerca să răspundă atacului. Boxun, un site democratic chinez din străinătate, sursa principală a zvonurilor (dintre care un număr mare s-au dovedit a fi într-adevăr corecte) despre scandalul în care sunt implicaţi Wang Lijun şi Bo Xilai, a citat un oficial al revistei ideologice Seeking Truth, al Partidului Comunist.
Oficialul a afirmat că, după destituirea din funcţie a lui Bo, secretarul „unui anumit oficial de nivel înalt” a chemat la întrunire o seamă de personalităţi binecunoscute în mass-media, precum Kong Qingdong şi Sima Nan, cerându-le sa îl sprijine pe Bo Xilai. Se spune că secretarul a afirmat că „orice ar fi, Bo nu va cădea”, iar sprijinul acordat acestuia din partea Comitetului Central este încă „deosebit de puternic”, cu o excepţie: duşmanul său, Wen Jiabao. Sima Nan este un comentator public în China, despre care se crede că lucrează alături de anumiţi oficiali.
Editorul Seeking Truth a spus pentru Boxun, site-ul anterior menţionat, că l-a văzut personal pe Sima Nan la întrunire. Se pare că Sima se temea pentru siguranţa sa personală, era iritat din cauza restricţiilor aplicate exprimării sale pe Internet şi pregătit să părăsească China, spre a se alătura familiei sale din Statele Unite, în cazul înrăutăţirii situaţiei.
Mai departe, articolul afirma că „un anume oficial de nivel înalt” i-a garantat lui Sima Nan siguranţa, angajându-se să „ancheteze şi să pedepsească sever” utilizatorii de Internet cu caracter problematic. Mai departe, în discuţiile despre articol, majoritatea comentatorilor au bănuit că oficialul în cauză este Zhou Yongkang.
Pe Baidu este încă posibilă căutarea „recoltării pe viu, condusă de Wang Lijun”, şi afişarea unui articol, în topul rezultatelor, despre dorinţa Congresului SUA de a ancheta scurgerile de informaţie provenite de la Wang, care încercase să dezerteze pe 6 februarie la consulatul SUA din Chengdu. Wang a fost implicat într-un program de recoltare de organe pe viu, inclusiv de la practicanţi Falun Gong, probabil în vremea când era şef de poliţie şi protejat al lui Bo Xilai în Provincia Liaoning. Această excepţie, neobişnuită într-un asemenea regim strict, a fost consemnată acum câteva zile.