ALDE se pregăteşte să schimbe total Legea votului prin corespondenţă

Parlamentarii ALDE - noua formaţiune rezultată din fuziunea PC-PLR - se pregătesc să depună luni o serie de amendamente la legea votului prin corespondenţă, proaspăt adoptată de Senat şi aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, a anunţat co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.10.2015

"Am anunţat în câteva luări de poziţie anterioare că nu susţinem această formulă referitoare la votul românilor din străinătate pentru că este o formulă extrem de birocratică, de greoaie, care în loc să aibă atuul principal de a le permite românilor să voteze, are exact efectul contrar. Proiectul de lege conţine foarte multe prevederi care îi vor face pe cei care sunt în străinătate să renunţe la vot.

Noi susţinem necesitatea unui mecanism cât mai simplu care să permită unui număr cât mai mare de cetăţeni români aflaţi în străinătate, fie că sunt la muncă, fie că au şedere permanentă, fie că sunt pur si simplu în trecere să poată să voteze în orice condiţii. (...) Am pregătit un set de modificări la actuala formulă care este la Cameră", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Tăriceanu, citat de Agerpres.

Şeful ALDE susţine că amendamentele pe care vrea să le depună formaţiunea sa "practic elimină cam toate prevederile greoaie şi se bazează (...) prin înscrierea prealabilă în reşedinţele ambasadelor şi consulatelor din străinătate a celor care doresc să voteze cu minim şase luni înainte de data alegerilor, urmând ca MAI şi MAE să redimensioneze secţiile de votare".

"Am mai subliniat şi în trecut, este bine să învăţăm din experienţa ţărilor din Europa Occidentală, Franţa şi Germania, care au experimentat votul prin corespondenţă şi au renunţat la această procedură. De ce să facem complicat, când putem să facem simplu. Vrem încă o dată să fim bine înţeleşi.(...) Parcă această lege este făcută să exemplifice cum sunt făcute multe din legile din România, cât mai complicate, cât mai multe prevederi. După ce iese legea, bineînţeles, trebuie să apară şi normele de aplicare care îngreunează şi mai mult legea.

Deci, suntem clar împotriva acestor proceduri complicate, dacă vrem să le facilităm românilor accesul la vot. Se pare că legea aceasta este gândită dintr-o altă perspectivă nu pentru a-i aduce la vot, ci pentru a-i ţine departe şi nu subscriem la ea sub nicio formă. De aceea, vă spuneam, prezentăm şi modificările pe care le vom depune. Singura sarcină care le-ar reveni autorităţilor din România este să inventarieze pe cei care s-au înscris la ambasade şi la consultate şi ulterior să redimensioneze secţiile de votare în funcţie de densitatea şi de localizarea geografică a românilor din străinătate", a continuat Tăriceanu.

Co-preşedintele ALDE a adăugat că va discuta aceste amendamente şi cu colegii săi din Coaliţia de guvernare. "Când este atât de evidentă Constituţia şi noi să ne facem că mergem înainte pe o propunere fundamental greşită care desconsideră prevederea constituţională, nu mi se pare că este corect."

Mai mult, Tăriceanu susţine că, prin amendamentele ALDE, legea va permite să voteze atât românilor care au un domiciliu stabil sau cvasi stabil în afara ţării, cât şi celor care sunt în trecere.

La rândul său, preşedintele executiv al ALDE, Daniel Barbu, a declarat că legea votului prin corespondenţă devine "în viziunea ALDE, o lege a preînscrierii alegătorilor care nu au reşedinţa temporar sau pentru o perioadă mai lungă în România".

"Împreună cu colegii noştri din Camera Deputaţilor am lucrat cele 53 de amendamente la lege. (...) Am eliminat practic ideea de vot prin corespondenţă care nu e constituţională şi prezintă riscuri grave de fraudare", a afirmat Daniel Barbu, adăugând că legea, în actuala formă, nu garantează eliminarea "spectacolului din noiembrie trecut".

"Foarte mulţi cetăţeni au fost prezenţi la secţiile de votare, fără posibilitatea tehnică, fizică de a-şi exercita dreptul de vot. Nimic nu ne garantează că lucrurile astea nu se vor repeta.(...) Legea nu prezintă nicio garanţie că nu vom revedea scenele. Singura posibilitate de a nu revedea scenele din 2009 şi 2014 e de a crea o reţea, cât se poate omeneşte şi tehnic, largă de secţii de votare pentru românii din străinătate", a mai precizat Daniel Barbu.

Senatorul susţine că listele întocmite de autorităţile române vor putea fi folosite şi de misiunile diplomatice ale României pentru "rolul lor esenţial — protejarea cetăţenilor din afara graniţelor".

Vă recomandăm şi Ce restanţe are legea votului prin corespondenţă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor