ALDE iese la atac: Iohannis calcă în picioare prezumţia de nevinovăţie, dar şi el a fost "penal"
alte articole
Unul dintre "locotenenţii" lui Călin Popescu Tăriceanu - deputata Steluţa Cătăniciu, vicepreşedinte ALDE - i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îl acuză că a încălcat "grav" Constituţia.
"Domnule preşedinte Klaus Werner Iohannis
Am urmărit cu îngrijorare declaraţia dumneavoastră referitoare la prezumţia de nevinovăţie care, aşa cum aţi afirmat „funcţionează pentru o persoană care merge în faţa justiţiei, pentru politicieni care merg în faţa poporului, contează integritatea, adică să nu fie suspectaţi de nimic, este cât se poate de simplu”.
Această declaraţie a dumneavoastră scoate în evidenţă o gândire care se situează în afara democraţiei şi a statului de drept şi care ne aduce aminte de o altă declaraţie, la fel de periculoasă, făcută de un fost ministru tehnocrat al Justiţiei, care considera drepturile românilor un lux. Este o declaraţie extremă, surprinzătoare chiar, care ar trebui să oblige Parlamentul României la o reacţie.
Din dorinţa de a distruge cu orice preţ coaliţia de guvernare PSD-ALDE, aţi uitat de îndatorirea principală a dumneavoastră, aceea de garant al Constituţiei, obligaţie consfinţită prin dispoziţiile art. 80 alin. (2) care statuează că „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei”. Conform acestui text, aveţi obligaţia de a respecta principiul fundamental ridicat la rang constituţional, acela al prezumţiei de nevinovăţie. În acest sens, articolul 23 prevede că până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată. Dacă până acum nu aţi înţeles, cred că ar trebui să ştiţi că acesta este şi motivul pentru care drepturile fundamentale şi libertăţile cetăţenilor reprezintă esenţa statului de drept.
În lumina acestor obligaţii, vă aduc la cunoştinţă un fapt care, în mod cert nu vă este străin, pentru că l-aţi făcut cu premeditare: declaraţia dumneavoastră echivalează cu încălcarea gravă a Constituţiei României!
Domnule preşedinte, vă aduc aminte că aţi jurat cu mâna pe Constituţie că veţi apăra drepturile şi libertăţile românilor, însă declaraţia dumneavoastră reprezintă un atac grav la adresa acestora, la adresa principiilor fundamentale ale statului de drept. Prezumţia de nevinovăţie nu este un moft, aşa cum consideraţi dumneavoastră, ci este un drept fundamental al oricărui cetăţean, un drept pe care, prin declaraţia dumneavoastră, cât şi prin întreaga atitudine, îl călcaţi în picioare. Aceasta nu reprezintă o favoare pe care dumneavoastră o acordaţi cui doriţi, ci constituie unul din principiile fundamentale ale dreptului penal, o garanţie a statului de drept (pe care îl clamaţi în fiecare zi) şi o valoare fundamentală a spaţiului juridic european.
De altfel, nu cred că vă sunt străine deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care se statuează că „o încălcare a prezumţiei de nevinovăţie poate să provină nu numai din partea unor judecători sau a unui tribunal, ci şi din partea altor autorităţi publice”.
Domnule preşedinte, constat cu tristeţe că aţi moştenit de la Traian Băsescu apetitul pentru lupta împotriva Parlamentului României, precum şi împotriva oricărui politician care nu este „al dumneavoastră”. Deşi v-aţi obişnuit aidoma lui, să împărţiţi oamenii politici din România în buni şi răi –„penali”-, în accepţiunea dumneavoastră, doriţi să daţi uitării faptul că aţi avut calitatea de suspect şi învinuit, adică „penal”, aproape în întreaga dumneavoastră activitate politică începând cu dosarul penal nr. 66/P/2001.
În această calitate v-aţi dus la bun sfârşit toate cele trei mandate de primar al Sibiului, începându-l nestingherit pe al patrulea. În această calitate de învinuit – “penal”- , în accepţiunea dumneavoastră, în dosarele nr. 270/P/2006 şi 5/P/2007, în toamna anului 2009 aţi acceptat propunerea majorităţii parlamentare PSD-PNL-UDMR-PC de a fi nominalizat pentru funcţia de prim-ministru al României. În calitatea de om cu probleme penale şi de integritate aţi candidat la cea mai înaltă funcţie în stat, iar românii v-au acordat prezumţia de nevinovăţie şi v-au ales preşedintele acestei ţări.
Niciun alt om politic din această ţară nu a beneficiat de atâtea privilegii din partea justiţiei! Evident, după ce aţi câştigat, aţi avut grijă să-i recompensaţi pe cei care v-au netezit drumul. Curtea Constituţională a României avea nevoie de o judecătoare care a dovedit de-a lungul carierei că respectul pentru drepturile omului a fost o prioritate pentru dânsa. Acesta a fost motivul, în mod cert, pentru care din partea dumneavoastră, Livia Stanciu a fost desemnată judecător constituţional. Iar Parchetul General a avut nevoie de Augustin Lazăr!
Domnule preşedinte, când mai ieşiţi public şi vorbiţi de legalitate, moralitate şi integritate, vă rog să rememoraţi aceste lucruri, precum şi promisiunea pe care, la Cluj, în campania pentru alegerile prezidenţiale, aţi făcut-o românilor: aţi declarat că primul lucru pe care îl veţi face, după ce veţi ajunge preşedintele României, va fi să renunţaţi la imunitate. Vă aduc aminte că în „România lucrului bine făcut” sunteţi singurul cetăţean din această ţară care nu poate fi tras la răspundere pentru nicio faptă, mai ales penală."