Alba: Producţie în creştere la Fabrica de Arme din Cugir

(Ronaldo Schemidt / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.06.2009

Producţia la Fabrica de Arme din Cugir s-a dublat, luna trecută, comparativ cu media din 2008, iar principalul beneficiar extern, o companie americană, a asigurat partea română că relaţia contractuală va continua şi în anii următori.

Administratorul special al Fabricii de Arme, Radu Roşianu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că din această lună au mai fost angajate încă 57 de persoane, numărul total al salariaţilor din această unitate fiind în prezent de 220. Roşianu a precizat că acestora li se adaugă încă 800 de persoane, care lucrează la firme private din Cugir care au subcontractare pentru realizarea unor produse necesare Fabricii de Arme.

Alte câteva zeci de persoane se estimează că vor fi angajate în a doua parte a anului şi la Uzina Mecanică (UM) Cugir, şi aici producţia fiind mai mare cu 20-30% faţă de 2008. Şi aici fabrica are comenzi asigurate, în momentul de faţă, până în primăvara lui 2010. Lunar, valoarea produselor fabricate la UM Cugir se ridică la circa un milion de euro.

Şi UM Cugir se află sub aceeaşi administrare specială, ambele fabrici făcând parte din Compania Naţională ROMARM.

În ceea ce priveşte Fabrica de Arme, lunar, aici se fabrică produse, în special arme de vânătoare, în valoare de un milion de dolari. Între fabrica din Cugir şi o importantă companie americană, cu sediul în Florida, există o relaţie comercială care a demarat în urmă cu un deceniu şi, anual, între cele două părţi se reînnoieşte contractul.

În ceea ce priveşte datoriile acumulate în timp către clienţii comerciali, Fabrica de Arme achită lunar în jur de 200.000 de lei, existând speranţa că acestea vor fi lichidate în următoarele luni.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiul Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 1990, numărul angajaţilor de la UM Cugir era de peste 20.000, pentru ca în primăvara lui 2004 acesta să scadă la 5.000.

Ulterior, societatea s-a împărţit în UM Cugir, cu 695 de angajaţi, care are şi o secţie de muniţie, şi Fabrica de Arme. În urmă cu peste un an, de la această fabrică au fost disponibilizaţi aproape 900 de angajaţi, care au primit salarii compensatorii, în funcţie de vechime, pe o perioadă de 36 de luni, conform prevederilor O.U.G. 22(2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor