Al-Qaeda cere înfiinţarea unui califat Islamic în regiunea Xinjiang din China

Armata chineză pe străzile din Urumqi, în provincia Xinjiang, arhivă. Regimul chinez pare că înclină spre vest, după ce o serie de generali au fost promovaţi politic
Armata chineză pe străzile din Urumqi, în provincia Xinjiang, arhivă. Regimul chinez pare că înclină spre vest, după ce o serie de generali au fost promovaţi politic (Peter Parks / AFP / Getty Images)

O revistă de recrutare a Al-Qaeda are o listă de două pagini care prezintă abuzurile comise de China împotriva uigurilor din regiunea vestică Xinjiang, pe care uigurii o numesc Turkistanul de Est.

Revista "Insurgenţa" a fost lansată de organizaţia de media al-Sahab, o ramură pentru propagandă a Al-Qaeda. Graficul informativ pare să fie la prima ediţie.

Graficul conţine "10 fapte" despre Xinjiang. Precizează că regiunea "a rămas independentă de China timp de peste 1.800 de ani", însă în ultimii 237 de ani a fost "sub ocupaţie chineză în diverse perioade".

Explicaţia continuă precizând că după preluarea regiunii de către Partidul Comunist Chinez în 1949, peste 4,5 milioane de musulmani au fost ucişi de regimul chinez. Se mai informează că regimul a ars aproape de 30.700 de texte religioase musulmane, a transformat 28.000 moschee în baruri şi a executat peste 120.000 de înţelepţi şi imami musulmani.

Lista crimelor comise de China împotriva uigurilor ar putea continua cu testarea armelor nucleare în apropierea zonelor populate, cât şi reprimarea deseori violentă a poporului uigur.

Revista se opreşte înainte să solicite lansarea unor atacuri împotriva Chinei, dar într-o secţiune diferită susţine că revolta islamică va aduce "înfrângeri dureroase Americii, Iranului, Rusiei, Chinei şi tuturor celor care au luptat în acest război prin intermediari împotriva musulmanilor".

Totodată, în revistă se afirmă că dacă Acordul Sykes-Picot va fi abrogat, oamenii din Pakistan, Xinjiang şi din alte ţări musulmane ar putea trăi într-un califat islamic. Acordul Sykes-Picot a fost aprobat în 1916 şi a împărţit provinciile arabe ale Imperiului Otoman.

Revista este prima revistă în limba engleză din partea Al-Qaeda central, potrivit The Diplomat. Se pare că s-a ghidat după ”Inspire”, care este similară cu versiunea în limba engleză a revistei publicate de Al-Qaeda în peninsula Arabă. Ambele reviste par să aibă un obiectiv comun – recrutarea de terorişti singuratici care să lanseze atacuri.

Articolele care se concentrează pe China ar putea să facă parte din încercările grupării teroriste de a recâştiga o anumită autoritate, în timp ce atenţia s-a concentrat în mare parte pe gruparea ISIL, denumită şi Statul Islamic.

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIL, a afirmat în iulie 2014 că vrea să se răzbune pe mai multe ţări inclusiv pe China, iar discursul său a fost publicat la începutul lunii august.

Baghdadi ar fi spus că "drepturile musulmanilor sunt capturate cu forţa în China, India şi Palestina". Media chineză a publicat de asemenea o hartă cu origini necunoscute, care ar fi indicat ţările pe care ISIL plănuieşte să le cucerească în următorii cinci ani. Harta includea provincia Xinjiang.

Potrivit Foreign Policy, ameninţările împotriva Chinei din partea grupărilor teroriste "ar putea constitui un pretext pentru autorităţile chineze". Regimul chinez se poate folosi de aceste ameninţări pentru a relua suprimarea musulmanilor din Xinjiang.

"În orice caz, Beijingul este alarmat de criticile care i-au fost aduse de SI din cauza tratamentului la care sunt supuşi uigurii musulmani şi s-a presupus că grupul plănuieşte să captureze Xinjiangul, indiferent cât de exagerată ar putea fi această idee", a notat Foreign Policy. "Dar cât de activ vor trata autorităţile această ameninţare, rămâne încă de văzut".

Potrivit Centrului de Informaţii pentru Drepturile Omului şi Democraţie din Hong Kong, armata chineză a intrat deja în oraşul Kashagar, impunând legea marţială, în timp ce regimul chinez a decis să trimită 100.000 de soldaţi în provincia Xinjiang pentru a sprijini forţele poliţiei locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe