Primele cifre arată că partidele pro-Europa vor câştiga alegerile din Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (Dan Kitwood/Getty Images)

Partidele pro-Europa şi-au asigurat o victorie clară în alegerile din Ucraina, a arătat luni o numărătoare parţială a voturilor, preşedintele Petro Poroşenko lăudând suportul oamenilor pentru planul său de a sfârşi războiul separatist şi de a continua reformele democratice urmărite şi de Occident.

Primele rezultate ale numărării parţiale a voturilor au arătat că blocul lui Poroşenko şi partidul aliatului său, premierul Arseni Iaţeniuk, au obţinut fiecare peste 21% dintre voturi. La alegeri s-au înscris 29 de partide.

Adresându-se ucrainenilor la două ore după închiderea secţiilor de votare, duminică noapte, Poroşenko le-a mulţumit alegătorilor pentru susţinerea unei “majorităţi democrate, reformiste, pro-Ucraina şi pro-Europa”.

“Majoritatea alegătorilor au favorizat forţele politice care susţin planul de pace al preşedintelui şi urmăresc să găsească o soluţie politică pentru situaţia din Donbas”, a spus Poroşenko, referindu-se la estul industrializat, unde forţele guvernului se luptă cu rebelii separatişti.

Fiind numărate peste un sfert dintre voturi, comisia centrală electorală a acordat Frontului Popular al lui Iaţeniuk 21,67% din opţiuni, fiind cu foarte puţin înaintea blocului preşedintelui, care a obţinut 21,63% dintre voturi.

Rezultatele parţiale arată că este foarte probabil ca Poroşenko, un magnat al confecţiilor în vârstă de 49 de ani, să continue să colaboreze cu Iaţeniuk, existând o posibilitate ca acesta din urmă să rămână în continuare premier şi să se ocupe de discuţiile sensibile cu Vestul în privinţa ajutorului necesar revitalizării economiei ţării.

Deşi este ca un şoim în relaţiile cu Rusia, Iaţeniuk este apreciat în Vest pentru angajamentul său faţă de reformele profunde şi pentru buna administrare a economiei ţării, care a fost puternic afectată de conflictul separatist din regiunile estice.

Cifrele, care au confirmat aproximativ sondajele anterioare, plasează pe locul al treilea un alt partid pro-Europa din vestul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe