Ajutoarele internationale pierd sansa de a schimba Haiti, sustine organizatia "Eliberati Copiii"

"Este uimitor cat de putin progres s-a facut in ultimul an, a declarat Craig Kielburger, fondator al organizatiei Eliberati Copiii (Free the Children) intr-un interviu recent despre situatia din Haiti.
Craig Kielburger petrece timpul cu o niste copiii de la scoala “Free the Children” din Terre Casse (Foto oferita de Free the Children)
Matthew Little
11.02.2011

“Este uimitor cat de putin progres s-a facut in ultimul an”, a declarat Craig Kielburger, fondator al organizatiei Eliberati Copiii (Free the Children) intr-un interviu recent despre situatia din Haiti.

“Exista putini eroi care au iesit la iveala in aceasta poveste”, a declarat el, criticand guvernele nationale si organizatiile umanitare internationale care s-au napustit sa ajute dupa devastarile provocate de cutremurul de pamant.

Canadianul Kielburger a infiintat organizatia Eliberati Copiii in 1995 cand avea 12 ani. De atunci organizatia a construit peste 500 de scoli si a inceput proiecte in 45 de tari aflate in curs de dezvoltare, incluzand salubritate publica si proiecte pentru apa in Haiti. Majoritatea fondurilor organizatiei sunt stranse de tineri.

Spre deosebire de alte grupuri umanitare care au sosit in Haiti dupa cutremurul din ianuarie 2010, organizatia Eliberati Copiii se afla acolo de peste un deceniu, intotdeauna lucrand cu organizatiile locale. Micile organizatii precum aceasta, conduse de localnici si formate din “eroi tacuti”, se lupta pentru atentie si au fost in mare parte lasate in afara surselor de fonduri umanitare care au fost varsate dupa cutremurul de pamant.

Kielburger sustine ca oameni precum Fratele Jeff, care conduce un orfelinat in Carrefour, un district in afara capitalei haitiene Port-au-Prince, sunt cei care merita cu adevarat laude dupa dezastru. “Copiii sunt practic lasati pe pragul usii sale”, a declarat Kielburger.

Acel orfelinat s-a extins de la cutremur, de la 400 la aproximativ 600 de copii.

Un alt exemplu este dr. Prince, care conduce unul dintre cele mai mari centre de tratament a holerei in Haiti. “El a mai ramas cu provizii medicale pentru doar 2 saptamani”, a declarat Kielburger. Orgazatia sa a trimis doctorului Prince provizii in valoare de 2,8 milioane de dolari, in special medicamente pentru holera.

Pana acum dr. Prince a tratat peste 3.000 de pacienti, a declarat Kielburger, si dintre aceia doar 27 au murit — o rata a fatalitatii mult mai mica decat a fost vazuta in alte spitale.

“Aici exista oameni care sunt dedicati comunitatii, care sunt o parte a comunitatii. Ei au fost aici cu mult timp inaintea cutremurului de pamant si vor ramane aici cu mult timp dupa ce mass media isi va diminua interesul si dupa ce marile organizatii umanitare internationale vor pleca [de aici].”

Kielburger sustine ca navala de grupuri umanitare a subminat uneori grupurile locale, a caror capacitate s-a redus in fata ajutorul exterior coplesitor.

“Sunt cheltuiti mai multi bani pe cumpararea de reclame decat sunt transferati uneori in strainatate. Si exista grupuri locale in Haiti care nu au acea abilitate, aceeasi echipa de relatii publice si aceleasi bugete pentru publicitate”, a adaugat el.

Si cand acele grupuri exterioare pleaca, Haiti va ramane tot cam la fel, cea mai saraca tara din emisfera vestica si cu aceeasi abilitate limitata de a se ajuta singura, a declarat el.

“Nu cred ca succesul din Haiti este in mainile strainilor, cred ca este de fapt in mainile haitienilor”, a adaugat Kielburger.

In loc sa dezvolte capacitatea locala, Kielburger sustine ca marile grupuri umanitare construiesc sisteme excesive, concureaza pentru ajutoare in dolari pentru a furniza servicii pe care grupurile locale le-ar fi putut furniza daca aveau suport. Ar putea exista un beneficiu in privinta capacitatii de dezvoltare daca aceste grupuri umanitare [straine] nu ar concura pentru talent, resurse si atentie.

Daca s-ar intampla un astfel de lucru, acest eveniment oribil ar putea avea parte de ceva pozitiv, a declarat Kielburger. Daca nu, acele corturi si adaposturi din placaj vor deveni noi cartiere si nu [doar] adaposturi temporare.

“Este o natiune foarte disperata si care are parte de mici miracole”, a adaugat el.

Kielburger doreste sa vada acele miracole dezvoltandu-se.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor