Agricultura se întoarce la utilajele lui Ceauşescu

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, spune că de la 1 ianuarie 2014, nu mai puţin de 800.000 de hectare de teren din România vor putea fi irigate.

Ministrul a vizitat recent un sistem de irigaţii dezafectat în localitatea Ghindăreşti, judeţul Constanţa, spunând că nu ştie dacă este o soluţie mai bună să fie refăcute vechile sisteme, de pe vremea lui Ceauşescu, sau să fie construite unele noi. “Unul din motivele pentru care am venit este legat de solicitarea Consiliului Judeţean Constanţa ca anumite obiective, anumite staţii de pompare pe care le avem şi care sunt în momentul de faţă de neutilitate publică să le trecem în patrimoniul autorităţilor locale pentru a veni după aceea la finanţare, fie din fonduri europene, fie din finanţare proprie şi de a le reabilita. O astfel de staţie pe care o vedeţi aici este nefuncţională de foarte mult timp, este o staţie care deservea o dată, pe vremuri, când aveam sistemul de irigaţii bine pus la punct aproximativ 35.000 hectare. Aceasta era suprafaţa care se iriga cu această staţie pe care astăzi o vedeţi într-o stare de degradare avansată. Este un proiect pilot, pe care, dacă va funcţiona la Consiliul Judeţean Constanţa, ne gândim sa îl extindem şi la nivel naţional. Pe de altă parte ar trebui să vedem care este infrastructura de irigaţii funcţională în Constanţa, trebuie să facem o evaluare la nivel naţional pentru că avem deja, am pus bazele unui program naţional de refacere a infrastructurii pentru irigaţii. Putem, prin acest program, să facem funcţională o suprafaţă de peste 800.000 ha începând cu 1 ianuarie 2014. De fapt, atunci încep investiţiile, într-o anumită perioadă de timp sistemele vor fi funcţionale şi această suprafaţă poate fi din nou utilizată. Fără acest lucru nu facem altceva decât să reparăm an de an ceea ce se strică din cauza condiţiilor nefavorabile. An de an bugetul de stat va fi păgubit, ca să zic aşa, de despăgubirile pe care le vom acorda fermierilor. Nu mai putem să continuăm aşa, trebuie să gândim pe termen lung. Trebuie să gândim un program naţional care să refacă sistemul de irigaţii. M-am uitat pe tot traseul pe care l-am făcut şi am văzut foste CAP-uri, foste IAS-uri, care la un moment dat aveau mii de oameni angajaţi, sute de mii de oameni angajaţi. Astăzi toate erau terminate, nu au mai rămas nici măcar zidurile din ele”, spune ministrul, citat de site-ul oficial al instituţiei pe care o conduce.

Ministrul Constantin crede că România trebuie să se gândească, pe lângă sistemul naţional de irigaţii, şi la un sistem similar de perdele forestiere. “Sigur că trebuie să ne gândim şi la sistemul naţional de perdele forestiere de protecţie, pentru care sigur că există legislaţie, dar trebuie îmbunătăţită, din punctul meu de vedere. Mai mult decât atât, trebuie să alocăm fonduri suficiente pentru că, fără un sistem de protecţie cu perdele forestiere, culturile vor fi afectate în permanenţă. Vântul este în această zonă extrem de puternic, dovadă şi investiţiile care s-au făcut în energia eoliană, ceea ce este foarte bine, dar trebuie protejate culturile de acest vânt”.

M-am uitat pe tot traseul pe care l-am făcut şi am văzut foste CAP-uri, foste IAS-uri, care la un moment dat aveau mii de oameni angajaţi, sute de mii de oameni angajaţi. Astăzi toate erau terminate, nu au mai rămas nici măcar zidurile din ele