Agenţia pentru reglementarea comunicaţiilor din Rusia ordonă furnizorilor de Internet să blocheze aplicaţia Telegram

(Getty Images)
Andrei Popescu
16.04.2018

Agenţia de stat pentru reglementarea comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a început să blocheze accesul la aplicaţia Telegram după ce o instanţă a dat decizia de a restricţiona populara aplicaţie de mesagerie săptămâna trecută.

Roskomnadzor a precizat într-o declaraţie publicată luni că a anunţat furnizorii de Internet că trebuie să “restricţioneze accesul” la Telegram ca urmare a deciziei instanţei din 13 aprilie.

Mişcarea Kremlinului de a bloca aplicaţia Telegram a generat temeri că guvernul urmăreşte să reducă vocile opoziţiei, după ce preşedintele Vladimir Putin a fost reales pentru încă un mandat de şase ani.

Amnesty International a menţionat, în 12 aprilie, că blocarea aplicaţiei, care a fost folosită de înalt oficiali guvernamentali precum şi de critici ai Kremlinului, este “cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra libertăţii de exprimare pe Internet” în Rusia.

Decizia instanţei din 13 aprilie a fost anunţată după o confruntare ce a durat o lună între Telegram şi Serviciul Federal de Securitate (FSB), care a cerut acces la mesajele utilizatorilor aplicaţiei. Pavel Durov, co-fondator şi director general al Telegram, a refuzat, afirmând că cererea nu este constituţională.

“Intimitatea nu este de vânzare şi drepturile omului nu ar trebui să fie compromise din cauza fricii sau lăcomiei”, a menţionat Durov - care a plecat din Rusia în 2014, despre decizia instanţei privind blocarea aplicaţiei sale.

Durov a cerut avocaţilor Telegram să nu participe la audierea de la tribunal din 13 aprilie, numind-o “farsă”. Judecătoarea Iulia Smolina a anunţat decizia la mai puţin de 20 de minute după deschiderea şedinţei.

Smolina a susţinut că aplicaţia Telegram ar trebui blocată imediat, în ciuda reglementărilor care prevăd că deciziile instanţei trebuie să intre în vigoare doar după epuizarea tuturor căilor de apel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor