Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică din R. Moldova nu va mai stabili preţul carburanţilor

Octavian Calmâc, Ştefan Creangă, Veaceslav Untilă şi Eugen Carpov – noii directori ai ANRE numiţi de către Parlamentul R.Moldova (anre.md)
Ştefan Sârbu
11.03.2019

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova nu va mai stabili preţul carburanţilor, acesta fiind lăsat la latitudinea importatorilor şi comercianţilor de produse petroliere, însă cu plafonarea profitului anual maximal de 10%.

Decizia a fost luată luni, 11 martie, de noul Consiliu de Administraţie a ANRE, a cărui componenţă a fost modificată în februarie de către Parlament.

Noul director al ANRE, Octavian Calmâc, fost vicepremier în guvernul Filip, a menţionat că, de fapt se revine la metodologia de stabilire a preţului la pompă a benzinei şi motorinei care a existat până în 2007.

„Este o liberalizare parţială a pieţei produselor petroliere. Am revenit la o practică anterioară de formare a preţurilor când toată responsabilitatea se pune pe jucătorii de pe piaţă. Vom fi cu ochii pe tot ce se întâmplă”, a adăugat acesta.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, citat de jurnal.md a subliniat anterior că revenirea la vechea metodologie de calculare a preţurilor la carburanţi ar demasca o înţelegere cu petroliştii, pentru consumatori fiind convenabilă crearea unei pieţe concurenţiale.

Stabilirea preţurilor plafon de către ANRE a cauzat mai multe proteste ale importatorilor de produse petroliere şi a unor grupuri de automobilişti.

Reglementările adoptate vor intra în vigoare doar după publicarea în Monitorul Oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor