Agenţia germană de spionaj evaluase în 2020 că virusul care a provocat COVID provenea probabil din laborator

Laboratorul P4 de la Institutul de Virologie Wuhan din Wuhan, în provincia Hubei din centrul Chinei, la 17 aprilie 2020 (Hector Retamal/AFP via Getty Images *)
Redacţia
13.03.2025

Serviciul de informaţii externe al Germaniei a crezut că există o şansă de 80-90% ca virusul Wuhan să se fi scurs accidental dintr-un laborator chinez, afirmă presa germană, potrivit BBC.

Două ziare germane relatează că au descoperit detalii ale unei evaluări efectuate de agenţia de spionaj BND în 2020, dar care nu a fost niciodată publicată.

Serviciul de informaţii a avut indicii că Institutul de Virusologie din Wuhan a efectuat experimente în care viruşii erau modificaţi pentru a deveni mai transmisibili la om pentru cercetare, spun ei.

China şi-a repetat dezminţirea, afirmând că lucrurile „ar trebui stabilite de oamenii de ştiinţă” - şi a indicat o investigaţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a constatat că teoria scurgerii din laborator era „extrem de improbabilă”.

Nu există un consens cu privire la cauza pandemiei Covid.

Ipoteza scurgerii din laborator a fost contestată vehement de oamenii de ştiinţă, inclusiv de mulţi dintre aceştia care spun că nu există dovezi definitive care să o susţină.

Însă teoria, cândva controversată, a câştigat teren în rândul unor agenţii de informaţii, iar BND este cea mai recentă care a susţinut această teorie. În ianuarie, CIA din SUA a declarat că este „mai probabil” ca virusul Wuhan să se fi scurs dintr-un laborator decât să fi provenit de la animale.

Potrivit Die Zeit şi Sueddeutscher Zeitung, BND s-a reunit la Berlin în 2020 pentru a analiza originea coronavirusului în cadrul unei operaţiuni denumite Proiectul Saaremaa.

Acesta a evaluat teoria laboratorului ca fiind „probabilă”, deşi nu a avut dovezi definitive.

BND a găsit, de asemenea, indicii că în laborator au avut loc mai multe încălcări ale normelor de siguranţă.

Evaluarea a fost comandată de biroul Angelei Merkel, cancelarul Germaniei la acea vreme, dar nu a fost cunoscută public până acum.

Conform documentelor, concluziile au fost comunicate CIA în toamna anului trecut.

Atât BND, cât şi cancelarul demisionar Olaf Scholz au refuzat să comenteze.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat în replică: "Credem că urmărirea originii Covid-19 este o problemă ştiinţifică care ar trebui să fie determinată de oamenii de ştiinţă cu o abordare ştiinţifică".

„China se opune ferm oricărei forme de manipulare politică cu privire la problema urmăririi originii Covid-19.”

La începutul anului 2021, în cadrul investigaţiei OMS, o echipă de oameni de ştiinţă s-a deplasat la Wuhan cu misiunea de a căuta sursa pandemiei.

După 12 zile petrecute acolo, perioadă în care a fost inclusă o vizită scurtă la laborator, echipa a concluzionat că teoria scurgerii din laborator era „foarte improbabilă”.

Dar, de atunci, mulţi au pus la îndoială concluziile lor, un grup important de oameni de ştiinţă criticând raportul OMS pentru că nu a luat suficient de în serios teoria scurgerii din laborator - aceasta a fost eliminată în câteva pagini dintr-un raport de câteva sute de pagini.

Susţinătorii ipotezei originii naturale - care a fost susţinută în raportul OMS - spun că virusul SARS-CoV-2 a apărut la lilieci şi apoi a ajuns la oameni, cel mai probabil prin intermediul unui alt animal sau „gazdă intermediară”.

Această ipoteză a fost împinsă în mass media pe scară largă la începutul pandemiei, însă, odată cu trecerea timpului, oamenii de ştiinţă nu au găsit nici la lilieci, nici la alt animal un virus care să corespundă compoziţiei genetice a virusului ce provoacă boala Covid-19, ceea ce i-a determinat pe unii să pună la îndoială teoria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor