Agenţia Europeană a Medicamentului avertizează împotriva rapelurilor repetate, exprimă îngrijorări legate de răspunsul sistemului imunitar

(Getty Images)

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană şi-a exprimat îndoielile cu privire la faptul că a treia doză de vaccin anti-COVID-19 disponibilă în prezent ar fi o abordare durabilă pe termen lung.

Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a declarat într-o conferinţă de presă: „Există o discuţie de urgenţă cu privire la posibilitatea de a administra a doua doză de rapel cu acelaşi vaccin utilizat în prezent. Datele nu au fost încă generate pentru a sprijini această abordare.”

„Nu am văzut încă date cu privire la a patra doză”, a adăugat el mai târziu. „Am dori să vedem aceste date înainte de a putea face vreo recomandare, dar în acelaşi timp suntem mai degrabă îngrijoraţi de o strategie care [implică] vaccinări repetate pe termen scurt.”

Cavaleri a spus că o injecţie suplimentară cu o primă doză de rapel „ar putea fi considerată ca parte a unui plan de urgenţă”, dar „vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu vor reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”.

Preocupări cu privire la răspunsul sistemului imunitar

Când i s-a cerut să-şi dezvolte declaraţiile, Cavaleri a spus că pentru o schemă de vaccinare cu rapeluri repetate - de exemplu la fiecare patru luni, „vom ajunge să avem probleme cu răspunsul imunitar, iar răspunsul imunitar ar putea ajunge să nu fie la fel de bun pe cât ne-am dori, aşa că ar trebui să avem grijă să nu supraîncărcăm sistemul imunitar cu imunizări repetate”.

El a adăugat că administrarea continuă de rapeluri poate duce şi la oboseală în rândul populaţiei.

„Va fi mult mai bine să începem să ne gândim la o administrare de rapeluri mai distanţate în timp”, a afirmat Cavaleri.

EMA comunică cu firmele farmaceutice în problema actualizării vaccinurilor actuale, a spus el, dar a menţionat că orice schimbare „ar trebui coordonată la nivel global”.

Între timp, sunt necesare mai multe date despre impactul noilor variante - în acest caz, Omicron - asupra vaccinurilor şi o mai bună înţelegere a evoluţiei valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific Omicron.

„În timp ce un vaccin monovalent Omicron ar reprezenta un candidat evident pentru testare, alte opţiuni, cum ar fi un vaccin multivalent, nu pot fi excluse ca alternative potenţiale”, a precizat Cavaleri.

O strategie pentru anticiparea următoarei mişcări

El a adăugat: „Este important să existe o discuţie cu privire la alegerea compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă după mutaţia virusului, ci să încercăm să anticipăm care ar putea fi următoarea mişcare şi să venim cu o abordare potrivită pentru a preveni o variantă viitoare care, în orice caz, va apărea”.

EMA a cerut miercuri o întâlnire cu autorităţile globale de reglementare, care va include oficiali ai Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA.

Cavaleri a menţionat că virusul Wuhan, care provoacă COVID-19, „se comportă în continuare că un virus pandemic, iar urgenţa Omicron arată în prezent acest lucru”.

„Deci nu ar trebui să uităm că suntem încă într-o pandemie. Cu toate acestea, odată cu creşterea imunităţii populaţiei şi cu Omicron va avea loc imunizare naturală, pe lângă vaccinare, ne vom îndrepta foarte mult către un scenariu care va fi mai aproape de endemicitate”, a spus el.

Separat, acesta a remarcat: „În mod ideal, dacă doriţi să treceţi către un scenariu de endemicitate, atunci rapelurile ar trebui sincronizate cu sosirea anotimpurilor reci în fiecare emisferă, în mod similar cu ceea ce facem cu vaccinurile gripale”.

Pfizer dezvoltă un vaccin specific pentru Omicron

Luni, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că un vaccin împotriva COVID-19 care vizează în mod specific varianta Omicron a virusului, precum şi variantele deja aflate în circulaţie, "va fi gata în martie”, adăugând că firma „începe deja să producă unele dintre aceste cantităţi la risc [chiar fără a avea comenzi, n.r.]".

Marţi, Cavaleri a afirmat că în luna aprilie sau în mai ar fi termenul cel mai apropiat ca EMA să aprobe orice vaccin specific pentru o variantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură