Agenţia britanică de spionaj GCHQ spionează Amnesty International

În urma dezvăluirilor că agenţia de informaţii a Marii Britanii a spionat organizaţia de monitorizare a drepturilor civile, Amnesty Internaţional, societatea civilă îi cere premierului David Cameron să înceapă o anchetă care să elucideze cum şi de ce au spionat serviciile.
Premierul britanic David Cameron. (Stefan Rousseau - WPA Pool / Getty Images)
Andrei Popescu
12.07.2015

În urma dezvăluirilor că agenţia de informaţii a Marii Britanii a spionat organizaţia de monitorizare a drepturilor civile, Amnesty International, societatea civilă îi cere premierului David Cameron să înceapă o anchetă care să elucideze cum şi de ce au spionat serviciile.

Mass media britanică a raportat măsurile de interceptare a comunicaţiilor organizaţiei Amnesty International după schimbarea unei decizii a Curţii pentru Puteri Investigative a Marii Britanii (CPI) – care se ocupă de plângeri legate de activitatea agenţiilor de spionaj.

Decizia iniţială a CPI găsea că agenţia de spionaj a Marii Britanii a interceptat ilegal comunicaţiile a doua ONG-uri - Egiptian Iniţiative for Personal Rights şi organizaţia non-profit Legal Resources Centre. Mai apoi Tribunalul a trimis o corecţie arătând că cea vizată de interceptări a fost Amnesty International şi nu Egiptian Iniţiative, lucru care a declanşat un scandal în Marea Britanie.

Criticii serviciilor de informaţii aduc deseori în discuţie puterile tot mai mari pe care le deţin agenţiile de spionaj. În cazul Amnesty International, criticii susţin că spionarea organizaţiilor care se ocupă de monitorizarea drepturilor civile este posibilă numai pentru că serviciile nu sunt verificate de nimeni.

Secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty, a declarat că acţiunile serviciilor "arată clar că acţiunile de supraveghere în masă au mers mult prea departe ".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor