Agenţia ariilor protejate din Bihor, condusă de un fost pădurar condamnat pentru furt silvic

Padurar
Padurar (Rasunetul.ro)

Un fost pădurar, dat afară şi condamnat pentru tăiere ilegală de arbori şi furt silvic chiar din pădurea pe care o păzea, a ajuns şef peste toate pădurile virgine! Se întâmplă în Bihor, iar cel în cauză este Remus Raţ, numit şef al Serviciului Teritorial Bihor al Agenţiei pentru Arii Naturale Protejate, relatează Bihoreanul.ro.

Potrivit sursei citate, Raţ a fost pus în funcţie "pe şest", fără vreun examen ori măcar interviu, a fost condamnat penal în trecut pentru tăiere ilegală de arbori şi furt silvic, iar în ianuarie a.c. poliţia din Bihor a deschis o nouă cercetare faţă de el pentru braconaj. Desigur, Raţ se pretinde „total nevinovat”.

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), subordonată Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, răspunde de parcurile naţionale şi rezervaţiile României, având servicii teritoriale în toate judeţele. Funcţia lui Raţ e una importantă, căci serviciile teritoriale au controlul asupra gestionării resurselor naturale şi fondului forestier din zonele protejate, emit sau refuză avize pentru activităţi ori proiecte de investiţii în ariile protejate şi, totodată, dirijează fondurile financiare comunitare ori guvernamentale accesate pentru diverse proiecte.

Pentru această funcţie, Raţ primeşte un salariu brut de 11.000 lei, funcţie încredinţată unui personaj despre care BIHOREANUL a descoperit că are un CV de-a dreptul scandalos...

Conform Bihoreanul, Raţ a fost condamnat după ce poliţiştii l-au prins că, împreună cu trei amici, a tăiat mai mulţi arbori din pădurea pe care o avea în gestiune.

Potrivit rechizitoriului prin care cei patru hoţi de lemne au fost trimişi în judecată în februarie 2008, iar ulterior condamnaţi la pedepse cu suspendare, Raţ a doborât de unul singur „5-6 arbori de cireş, cu ajutorul unui ferăstrău mecanic”. Arbuştii au fost scoşi la rampă şi duşi chiar de pădurar în Nimăieşti, în locul numit „la Cociu”, unde „s-a ocupat de valorificarea cireşului”. În acest timp, amicii săi - asiguraţi de Raţ că nu li se întâmplă nimic - s-au întors în pădure şi au mai tăiat 11 fagi şi carpeni, pe care apoi i-au vândut.

„Potrivit înţelegerii dintre cei patru învinuiţi, banii rezultaţi în urma valorificării cireşului au rămas la învinuitul Raţ Remus Ionuţ, iar banii de pe arborii de esenţă fag şi carpen au fost împărţiţi între ceilalţi trei”, scrie în actul de trimitere în judecată, pentru tăiere ilegală de arbori şi furt silvic, document care precizează că toţi cei patru „au recunoscut faptele reţinute în sarcina lor”. Paguba? 13.458 lei, echivalentul a circa 2.500 euro la vremea respectivă, banii fiind recuperaţi de la cei patru hoţi.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne