Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare a acordat Ministerului Sănătăţii o finanţare de 422.786 dolari
Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat Ministerului Sănătăţii din România o finanţare de 422.786 dolari pentru implementarea de soluţii de telecomunicaţii şi telemedicină în domeniul asistenţei medicale primare destinate zonelor rurale şi izolate.
Acordul a fost semnat joi la Ambasada SUA din Bucureşti de către Duane Butcher, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA, din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare şi de către subsecretarul de stat dr. Raed Arafat, din partea Ministerului Sănătăţii.
Finanţarea va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate cu privire la îmbunătăţirile ce se pot aduce asistenţei medicale primare şi de specialitate din zonele rurale din România.
Studiul de fezabilitate va fi efectuat de International Development and Technical Assistance LLC şi va include evaluarea reţelei existente de telemedicină din domeniul asistenţei medicale de urgenţă, precum şi a proiectului pilot de telemedicină din domeniul asistenţei medicale primare, implementat în acest an. Proiectul a conectat 10 cabinete de medici de familie din zona Deltei Dunării cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Tulcea.
„Acordul de finanţare demonstrează angajamentul Guvernului SUA de a colabora cu România pentru a continua dezvoltarea sistemului public de sănătate, un domeniu cheie al infrastructurii naţionale”, a declarat Duane Butcher, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA.
Acordul de finanţare demonstrează angajamentul Guvernului SUA de a colabora cu România pentru a continua dezvoltarea sistemului public de sănătate.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a precizat că România, la momentul actual, deţine un sistem de telemedicină naţional în ce priveşte relaţia între ambulanţele de urgenţă şi centrele de recepţie a datelor medicale. Totodată există peste 100 de spitale conectate la nivelul unităţilor de primiri urgenţe cu trei centre de recepţie. Al treilea centru de recepţie este cel din Iaşi după Târgu Mureş şi Bucuresti şi se află acum în faza de testări. Până acum, sistemul s-a dezvoltat foarte bine în domeniul asistenţei medicale de urgenţă, "România devenind model în acest sens".
"Telemedicina nu este însă rezervată doar domeniului de asistenţă medicală de urgenţă, ea putând fi utilizată foarte bine şi în domeniul asistenţei medicale primare şi în alte domenii cum ar fi cel de radiologie. În cursul acestui an, am reuşit să implementăm un proiect pilot în zona Deltei Dunării, care conectează 10 cabinete de medici de familie cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea. Proiectul respectiv trebuie evaluat şi trebuie studiate necesităţile implementării telemedicinei în domeniul medicinei primare în zonele rurale şi în cele izolate. Sprijinul Guvernului SUA în realizarea unei analize pertinente a sistemului de telemedicină din România şi a nevoilor din acest domeniu, de catre experţi este mai mult decât binevenit şi ne va ajuta în luarea unor decizii bazate pe fapte bine analizate în ce priveşte strategia de dezvoltare a sistemelor de telemedicină în ţara noastră” a adăugat Raed Arafat.
România se află în procesul de implementare a unui sistem electronic integrat în domeniul medical, care include introducerea unui card de sănătate, fişe medicale şi reţete electronice. Uniunea Europeană şi-a asumat angajamentul de a oferi finanţare şi sprijin sistemului medical românesc, dar sunt necesare studii de fezabilitate pentru a lua în considerare acordarea de finanţare. Acest studiu va ajuta România să implementeze aceste schimbări şi, în acelaşi timp, va oferi oportunitatea introducerii de tehnologie şi servicii americane pe piaţa românească.