Afacerile băncilor pentru locuinţe ar putea depăşi 3 miliarde de euro în următoarele 12 luni
alte articole
Volumul de afaceri prognozat pentru sistemul de economisire-creditare destinat domeniului locativ din România poate depăşi, în următoarele 12 luni, suma de 3 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat pentru BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL).
De asemenea, totalul depozitelor pe care clienţii Bauspar se preconizează să le constituie se apropie de 1,5 miliarde euro, reiese din studiul „Perspectivele pieţei Bauspar din România în 2012”, realizat de către IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL).
Conform sondajului IRSOP, circa 1,1 milioane de români sunt interesaţi să devină clienţi ai sistemului de economisire-creditare în următoarele 12 luni, iar dintre aceştia proiecţia realizabilă este de 264.000 clienţi pe partea de creditare, cu o sumă medie necesară estimată de aceştia pentru proiectele de îmbunătăţire locativă de 14.237 euro.
„Sistemul de economisire-creditare devine din ce în ce mai cunoscut în rândul românilor, iar acest lucru se vede în numărul de clienţi care este în creştere, de la lună la lună. Studiul IRSOP ne arată că circa 1,1 milioane de români sunt interesaţi de sistemul Bauspar şi de avantajele pe care le oferă acesta. Din estimările noastre reiese faptul că aproape 80.000 de clienţi vor accesa credite locative în următorul an”, a declarat Carmen Schuster, vice-preşedinte, BCR Banca Pentru Locuinţe.
Sondajul arată că circa 4,7 milioane de români doresc să facă îmbunătăţiri locative în următorii 5 ani, iar dintre aceştia peste 2,6 milioane îşi propun să realizeze aceste investiţii în următoarele 12 luni. În topul celor mai urgente îmbunătăţiri locative se află renovarea locuinţei, izolarea termică şi schimbarea instalaţiilor sanitare/electrice.
„Am rămas plăcut surprinşi să vedem impactul pe care îl are sistemul Bauspar în rândul românilor. Aceştia îl văd ca o soluţie facilă, la îndemână pentru rezolvarea nevoilor stringente privind problemele locative. Studiul ne arată că românii doresc rezolvarea problemelor locative atât prin economisire, cât şi prin creditare”, a precizat Carmen Schuster.
Peste 2,6 milioane de români (mediul urban) economisesc în mod frecvent sau ocazional, suma medie lunară economisită crescând cu 30% faţă de 2011, până la 116 euro. 49% dintre cei care economisesc sunt dispuşi să folosească sumele acumulate pentru finanţarea îmbunătăţirilor locative prin sistemul de economisire-creditare.
„Sistemul Bauspar devine din ce în ce mai atractiv prin beneficiile cumulate ale etapelor sale, respectiv prin câştigurile obţinute în faza de economisire, dar şi de posibilitatea de a obţine un credit avantajos, în lei, cu dobândă mică şi fixă pe toată perioada derulării sale. Sistemul este foarte stabil, nu este afectat de riscul valutar, dobânzile nu fluctuează, ratele creditului sunt fixe pe toată perioada contractului, ceea ce constituie avantaje majore pentru românii care îşi fac planuri pe termen mai lung pentru îmbunătăţirea confortului locativ”, a adaugat vice-preşedintele BCR Banca Pentru Locuinţe.
Potrivit BCR BpL, perspectivele pieţei de economisire-creditare sunt încurajatoare, pe parcursul anului în curs numărul clienţilor şi volumul sumelor contractate crescând progresiv de la lună la lună. Astfel, în luna septembrie a acestui an, BCR BpL a ajuns la 286.000 contracte semnate, iar valoarea acestor contracte atingea nivelul de aproximativ 10 miliarde de lei.
Valoarea depozitelor atrase de BCR BpL a crescut de la o lună la alta, apropiindu-se de 1,1 miliarde lei. Totodată, volumul creditelor acordate de BCR BpL a crescut într-un ritm susţinut, cu valori ce variază între 25% şi 30% lunar, ajungând la valoarea de peste 27 milioane lei.
BCR BpL acordă finanţari în lei pentru investiţii în domeniul locativ, precum: modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ. În plus, clienţii nu plătesc nici un comision la acordarea creditului, BCR Banca pentru Locuinţe oferind numai produse cu 0 (zero) comision de analiză a creditului.
Astfel, prin BCR Banca pentru Locuinţe, clienţii pot accesa imediat un credit anticipat, în lei, cu destinaţie locativă cu o dobândă fixă de 8% pe an, pe toata perioada până la transformarea acestuia într-un credit locativ (în lei), cu dobândă fixă de 5% sau 6% pe an.
Clienţii care doresc să îşi cumpere o locuinţă sau un teren, să îşi renoveze, să îşi modernizeze sau să îşi reabiliteze termic locuinţele, au economisit suma minimă necesară pentru obţinerea unui credit locativ, dar nu au vechimea necesara pentru a ajunge la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pot sa opteze pentru un credit intermediar – de asemenea în lei, credit tip punte, cu dobândă fixă de 7% pe an. Când clientul întruneşte condiţiile de vechime necesare repartizării contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transforma în credit locativ (in lei), cu dobândă fixă de 5% sau 6% pe an pe toata perioada contractului.
Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinţe sunt prima garantată de stat acordată în perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandată (5 ani), generează pentru clienţi sume pe care nu le pot obţine din alt produs financiar de pe piaţă, dobânzile fixe oferite pentru toată durata contractului şi nu în ultimul rând siguranţa depunerilor – garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Adiacent, sistemul încurajează economisirea, sprijină relansarea creditării precum şi îmbunătăţirea fondului locativ.
BCR Banca pentru Locuinţe acordă finanţari în lei pentru investiţii în domeniul locativ, precum: modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.
Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi încheiate cu BCR BpL direct în sucursalele şi agenţiile Băncii Comerciale Romane (BCR), precum şi prin reţeaua de distribuţie proprie a BCR BpL, respectiv prin forţa directă de vânzare şi prin partenerii BCR BpL.
BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), subsidiară a grupului BCR specializată în economisirea şi creditarea domeniului locativ în sistem colectiv, functioneaza din iulie 2008. Principalii acţionari sunt Banca Comercială Română (BCR), România – acţionar majoritar cu 80% din acţiuni – şi S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, bancă specializată în economisire-creditare a Grupului ERSTE, Austria – 20% din acţiuni.