Adriana Beţişor a demisionat. Litvinenco: Ea trebuie să răspundă pentru toate comenzile politice pe care le-a îndeplinit
alte articole
Şefa interimară a Procuraturii Anticorupţie, Adriana Beţişor, şi-a dat demisia. Informaţia ar fi fost confirmată pentru Unimedia de Procurorul General, Eduard Harunjen.
Adriana Beţişor a activat în calitate de procuror anticorupţie din anul 2011, iar în 2017 a fost numită adjunct al procurorului-şef din cadrul Procuraturii Anticorupţie. După ce şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şi-a dat demisia la începutul lunii mai, interimatul funcţiei a fost preluat de Adriana Beţişor, până la suplinirea funcţiei de procuror-şef al instituţiei prin concurs.
De menţionat că potrivit procurorului general, Adriana Beţişor a demisionat doar din funcţia de conducere dar va activa în continuare în cadrul procuraturii şi se va ocupa de cauzele penale pe care le are în gestiune.
În context, deputatul blocului ACUM, Sergiu Litvinenco a ţinut să sublinieze că demisia Adrianei Beţişor nu este suficientă. Ea trebuie să răspundă, conform legii, pentru toate comenzile politice pe care le-a îndeplinit fără să clipească, dar şi pentru faptul că de facto a blocat urmărirea penală în dosarul furtului miliardului.
„Ca să fie clar pentru toţi. Demisia unei persoane dintr-o anumită funcţie sau demnitate publică nu îl absolvă de răspunderea juridică care va surveni în cazul în care se va constata că această persoană a încălcat legea. Dacă a încălcat legea - va răspunde indiferent dacă şi-a dat demisia, a fost demis sau a rămas în funcţie”, a conchis parlamentarul.
Doar la sfârşitul lunii iunie 2019, procurorii anticorupţie au aplicat sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile care aparţin lui Ilan Şor în cadrul dosarului furtului miliardului, cerând totodată mandat de arest pe numele primarului de Orhei şi anunţarea în căutare a acestuia pentru că ar fi părăsit R. Moldova.
Maia Sandu a cerut ca Adriana Beţişor să-şi dea demisia deoarece la indicaţia „şefului său Plahotniuc” nu a pus imediat sechestru pe averea lui Şor lăsându-l în libertate, pentru a putea cheltui banii furaţi de la cetăţeni.