Adrian Sârbu rămâne după gratii

Adrian Sârbu, patronul Mediafax şi Gândul, rămâne în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins contestaţia acestuia faţă de arestul preventiv
Adrian Sarbu (MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
11.03.2015

Adrian Sârbu, patronul Mediafax şi Gândul, rămâne în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins contestaţia acestuia faţă de arestul preventiv, relatează Agerpres.

Adrian Sârbu se află în arest preventiv din data de 4 februarie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la evaziune fiscală (două acte materiale), spălare de bani (două acte materiale) şi instigare la delapidare. Pe 3 martie, Curtea de Apel Bucureşti a decis prelungirea mandatului de arestare preventivă pe numele fondatorului Pro TV, iar Sârbu a făcut contestaţie, respinsă definitiv miercuri de Curtea Supremă.

În dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani referitor la Mediafax Group, procurorii au arătat că trustul folosea terţe firme pentru plata parţială a angajaţilor pe drepturi de autor, dar acele firme aveau rolul de a acumula datorii în cascadă, ajungând în incapacitatea să plătească taxe şi impozite. Prejudiciul produs bugetului de stat în acest dosar se ridică la 16.809.964 lei.

Sârbu deţine site-urile gândul.info, prosport.ro, zf.ro, apropo.ro, mediafax.ro. El este, de asemenea, proprietarul Ziarului Financiar, precum şi al celei mai mari agenţii de presă private din România - Mediafax. Sârbu a catalogat acuzaţiile ce i se aduc drept ridicole şi decurgând din războiul sau cu premierul Victor Ponta.

"Totul e o fabricaţie. Acuzaţiile sunt ridicole.", a afirmat Sârbu, acuzând că dosarul Mediafax - Adrian Sârbu este fabricat "la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor" şi are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar.

"În ultimii 25 de ani, am avut şansa, puterea şi talentul de a construi instituţii private de statură publică, PRO TV, CME, Mediapro, Mediafax, etc, care au angajat zeci de mii de români, oferindu-le oportunitatea unei cariere. Am respectat legile acestei ţări, am promovat principii stricte de guvernanţă corporatistă şi nu am încurajat niciodată spiritul infracţional în companiile mele. Am creat generaţii de profesionişti. Am lucrat simultan cu sute de manageri, delegând, împărţind cu ei ideile mele şi ceea ce am câştigat. Am fost singurul român care a avansat în poziţia de CEO al unei companii publice americane. Am creat sute de milioane de dolari valoare pentru acţionarii mei şi pentru mine. Companiile aflate sub controlul sau managementul meu au plătit numai în ultimii zece ani sute de milioane de euro taxe către statul român.

Faptul că am ajuns obiectul defăimării unor impostori îmbătaţi de putere nu mă emoţionează. Cred cu tărie în statul de drept, în libertatea presei, în dreptul fiecărui om de a fi aparat de lege, dar şi în obligaţia fiecăruia de a se supune legilor acestei ţări. Începând cu mine. Preocuparea mea astăzi este în primul rând menţinerea în activitate a companiei Mediafax şi asigurarea unor condiţii decente de muncă pentru oamenii aflaţi sub o nedreaptă presiune financiară şi psihică în această campanie de represalii", scria Sârbu într-un comunicat de presă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor