Administraţia Trump retrogradează misiunea UE în Statele Unite

Preşedintele american Donald Trump (Olivier Douliery/Pool/Getty Images)
Epoch Times România
08.01.2019

Administraţia Trump a retrogradat statutul diplomatic al delegaţiei UE în SUA de la stat membru la organizaţie internaţională, a confirmat un oficial al blocului european. Retrogradarea a avut loc la sfârşitul anului trecut şi nu a fost anunţată anterior, potrivit Deutsche Welle.

“Nu ştim exact când s-a produs, deoarece, în mod convenabil, au uitat să ne anunţe”, a precizat un oficial familiar cu problema.

“Pot să confirm că vestea nu a fost bine primită la Bruxelles”, a mai precizat el pentru Deutsche Welle, adăugând că încă se dezbate situaţia şi răspunsul oficial al UE.

După ce delegaţia a observat că ambasadorul UE din Washington nu a fost invitat la anumite evenimente la sfârşitul anului trecut, oficialii care au organizat înmormântarea fostului preşedinte american George H.W. Bush au oferit diplomaţilor UE confirmarea finală că statutul delegaţiei a fost de fapt retrogradat. Diplomaţii consideră că decizia retrogradării ar fi fost implementată la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie.

În plus, un diplomat din Washington al unui stat membru UE a confirmat la rândul său retrogradarea şi a denunţat măsura.

“Aceasta nu este o simplă problemă de protocol, ci este un lucru care are la bază un motiv politic foarte evident”, a afirmat diplomatul, adăugând că decizia administraţiei SUA este percepută negativ de majoritatea statelor membre UE.

După ce au aflat despre noul statut, diplomaţii UE din Washington au contactat Departamentul de Stat al SUA, responsabil de problemele diplomatice, pentru a obţine clarificări. “Ei ne-au spus că au uitat să ne anunţe despre luarea deciziei deoarece şeful serviciilor de protocol consideră că acest lucru trebuie făcut”.

Retrogradarea diplomatică a misiunii UE în Washington pare a fi în concordanţă cu ce este perceput în mare parte a fi o poziţie anti-UE a administraţiei preşedintelui Donald Trump.

Trump a fost un susţinător puternic al ieşirii Marii Britanii din UE în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016 şi, în calitate de preşedinte, a criticat în repetate rânduri Uniunea pe probleme precum comerţ şi apărare.

Într-un discurs major privind politica externă, ţinut în Bruxelles la începutul lunii decembrie, secretarul de stat american, Mike Pompeo, l-a lăudat pe Trump, un naţionalist autodeclarat, şi a cerut ţărilor europene să reevalueze suveranitatea lor naţională faţă de UE.

Deşi diplomaţi UE au contactat Departamentul de Stat american pentru a anula retrogradarea, înaintea vacanţei de Craciuni li s-a comunicat că decizia nu va fi schimbată, a mai precizat oficialul UE. “Dar nu am primit un document scris”, a susţinut el.

Departamentul de Stat nu a răspuns solicitării de a comenta situaţia, invocând operaţiuni limitate din cauza blocării parţiale a guvernului federal.

Retrogradarea statutului diplomatic al misiunii UE în SUA are loc în condiţiile în care blocul se pregăteşte să creeze un nou mecanism de plăţi pentru a face în continuare schimburi comerciale cu Iranul, în pofida sancţiunilor americane reimpuse pentru programul nuclear al ţării. Măsura Bruxelles-ului este văzută ca o provocare directă a preşedintelui Trump.

Pentru a facilita plăţile, UE plănuieşte să creeze un cliring special pentru a gestiona tranzacţiile. Totuşi, ţările europene refuză să găzduiască sediul de teama unei reacţii represive a americanilor. Trump a scos SUA din acordul nuclear iranian şi a anunţat reimpunerea de sancţiuni în luna mai a acestui an, potrivit Express.co.uk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor