Vizita lui Rogozin la NASA anulată din cauza criticilor unor politicieni americani

Dimitri Rogozin (Maxim Shemetov/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
05.01.2019

NASA a anulat o vizită planificată a lui Dimitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruseşti, după publicarea în presă a unor articole critice şi după o serie de apeluri făcute de politicieni americani pentru anularea vizitei. Rogozin este ţinta unor sancţiuni impuse de SUA şi Uniunea Europeană, potrivit RFE/RL.

„NASA a informat agenţia spaţială rusă, Roscosmos, că [vizita lui Rogozin] planificată pentru februarie 2019 va trebui amânată”, a afirmat Megan Powers, purtătoare de cuvânt a NASA, într-o declaraţie publicată vineri.

Powers a susţinut că o nouă dată pentru o vizită la sediul NASA din Houston nu a fost stabilită deocamdată. De asemenea, Rogozin urma să susţină un discurs la Universitatea Rice din apropiere.

Vladimir Ustimenko, purtătorul de cuvânt al Roscosmos, a declarat sâmbătă dimineaţa agenţiei ruse de ştiri TASS că agenţia spaţială nu a primit nicio notificare din partea NASA că vizita a fost amânată.

Jim Bridenstine, administrator al NASA şi un fost congresman republican, a precizat în octombrie 2018 pentru TASS că l-a invitat pe Rogozin să viziteze sediul NASA şi că va urmări să obţină o derogare de la interdicţia de călătorie impusă oficialului rus. Invitaţia nu a fost intens mediatizată în SUA la acea vreme.

După ce un articol publicat pe 1 ianuarie 2019 de Politico a adus în discuţie vizita lui Rogozin, senatoarea democrată Jeanne Shaheen a cerut pe 2 ianuarie agenţiei NASA să retragă invitaţia „înainte ca Congresul să fie forţat să acţioneze”.

Senatoarea a criticat presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi a făcut presiuni ca SUA să „trimită un mesaj puternic Kremlinului”.

NASA şi Roscosmos au cooperat timp de peste două decenii. În 2011, cele două agenţii s-au apropiat mai mult ca niciodată, după ce SUA şi-a retras sistemul Space Shuttle de lansare a rachetelor, transformând rachetele ruseşti Soiuz în singura modalitate de a transporta persoane şi echipamente către şi de pe Staţia Spaţială Internaţională. De atunci, NASA a plătit aproximativ 2,5 miliarde de dolari pentru serviciile oferite de Roscosmos.

Rogozin era vicepremier însărcinat cu conducerea industriei ruseşti a apărării când a fost sancţionat pentru prima dată de Occident pentru faptul că a susţinut în mod public anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Kremlin în 2014. Pe baza acelor sancţiuni, lui Rogozin i s-a interzis să călătorească în ţările UE.

Rogozin a devenit directorul general al Roscosmos în mai 2018 şi a fost ambasador al Rusiei la NATO în perioada 2008-2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor