Administraţia Trump ar putea adăuga Frăţia Musulmană pe lista terorii

Susţinători ai Frăţiei Musulmane ard steagul american într-un protest împotriva armatei egiptene din Cairo, la 22 ianuarie 2014
Susţinători ai Frăţiei Musulmane ard steagul american într-un protest împotriva armatei egiptene din Cairo, la 22 ianuarie 2014 (Ahmed Gamel / AFP / Getty Images)

Administraţia Trump ar putea trece Frăţia Musulmană pe lista organizaţiilor teroriste străine, supunând-o la sancţiuni, datorită faptului că organizaţia a promovat guvernarea islamică şi legăturile acesteia cu terorismul.

Secretarul de presă al Casei Albe Sean Spicer afirma într-o conferinţă că nu va “face paşi în direcţia anunţului asupra căruia nu există deocamdată un acord ferm”, dar a adăugat că preşedintele Donald Trump “s-a exprimat clar în timpul campaniei că primul pas este de a înţelege, cunoaşte şi de a declara cine este duşmanul. Iar preşedintele va face orice îi stă în putinţă”.

Reuters a citat un membru anonim al cercului lui Trump susţinând că efortul a fost condus de fostul consilier al securităţii naţionale Michael Flynn pentru a numi Frăţia musulmană o organizaţie teroristă de către Departamentul de Stat şi Trezoreria americană. Flynn a demisionat din post pe 13 februarie din cauza controverselor din jurul discuţiilor pe care le-a avut cu Ambasadorul Rusiei în Statele Unite în timpul tranziţiei, pe care nu le-ar fi dezvăluit în totalitate.

Cu toate acestea, chiar şi fără Flynn, există presiuni din alte părţi ale administraţiei de a declara Frăţia Musulmană o organizaţie teroristă. Senatorul Ted Cruz şi membrul Camerei Reprezentanţilor Mario Diaz-Balart, au reintrodus un proiect de lege pe 9 ianuarie pentru a desemna organizaţia un grup terorist (pe care Cruz o propusese anterior în noiembrie 2015).

Administraţia Obama era cunoscută pentru prietenia pe care o arăta Frăţiei Musulmane, iar Hillary Clinton, candidata democraţilor în ultimele alegeri prezidenţiale este cunoscută pentru elgăturile, deseori ilicite, pe care le avea cu lumea musulmană.

Un comunicat de presă din partea biroului lui Cruz declara că obiectivele Frăţiei Musulmane pot fi văzute în memorandumul Despre Obiectivul General Strategic al Grupului din America de Nord (publicat în 1991).

Frăţia Musulmană a fost fondată în oraşul egiptean Ismailia în 1928. Conform unui raport al Proiectului de Investigaţie asupra Terorismului, este acum activă în mai mult de 70 de ţări şi caută să se folosească de procesul democratic pentru a institui o guvernare a Islamului sunit condusă de sharia (legea islamică).

Problema cu acest sistem, conform preşedintelui Forumului American Islamic pentru Democraţie, Zuhdi Jasser, este că organizaţia promovează guverne care adesea îmbină identitatea Islamului cu cea a statului.

În timp ce Jasser a afirmat că se opune obiectivelor Frăţiei Musulmane, el crede de asemenea că a o numi în totalitate o organizaţie teroristă ar putea să nu producă cele mai bune rezultate.

“Dacă vorbiţi despre Frăţia Musulmană din Egipt, eu voi susţine eticheta teroristă”, afirmă el. "Motto-ul organizaţiei din Egipt se încheie cu “Jihadul este calea noastră. Moarte în numele lui Allah este dorinţa noastră”. “Cred că este la mintea cocoşului”, afirma Jasser.

Cu toate acestea, în multe alte ţări Frăţia Musulmană nu are nicio implicare în terorism. O desemnare completă, afirma Jasser, ar determina multe dintre organizaţiile regionale să folosească alte nume, în timp ce o analiză a ideologiei şi activităţii organizaţiilor din fiecare ţară ar face mai mult pentru a arăta că există o linie care nu ar trebui traversată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe