Administraţia tibetană în exil raportează mai mult auto-incendieri în semn de protest

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. Luni, 26 septembrie, doi călugări tibetani  si-au dat foc într-un protest aparent pentru libertatea religioasă şi  incetarea defăimării continue de catre China a liderului lor spiritual  Dalai Lama.
Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. Luni, 26 septembrie, doi călugări tibetani si-au dat foc într-un protest aparent pentru libertatea religioasă şi incetarea defăimării continue de catre China a liderului lor spiritual Dalai Lama. (PUNIT PARANJPE / AFP / Getty Images)

Administraţia tibetană în exil, cu sediul în India, citează "rapoarte neconfirmate" conform cărora mai mulţi tibetani din zonele aflate sub controlul chinez şi-au dat foc în semn de protest faţă de politicile Beijingului. Aceste auto-incendieri sunt un semn că neliniştile se răspândesc, potrivit unui raport VOA.

Ministrul de cabinet şi purtătoarea de cuvânt a administraţiei tibetane în exil, Dicki Chhoyang, susţine că auto-incendierile au avut loc vineri, la Serthar, o zonă tibetană din provincia chineză Sichuan. "Rapoarte neconfirmate susţin că trei tibetani au fost implicaţi în proteste, doi dintre ei cu vârste în jurul a 60 de ani şi iar unul a 30 de ani", a menţionat ea. "Toţi trei au suferit leziuni, dar starea lor exactă şi locul unde se află rămân necunoscute."

Până acum, mai multe de 19 tibetani, majoritatea călugări şi călugăriţe budiste care trăiesc sub controlul chinez, şi-au dat foc în ultimul an, în semn de protest. "Aceste acţiuni transmit un mesaj care nu poate fi ignorat. Ele reprezintă o respingere categorică a ocupării Tibetului şi a politicilor represive ale guvernului chinez", a spus Chhoyang.

China a ocupat Tibetul în 1950. În ultimele decenii, Beijingul susţine că a modernizat şi dezvoltat regiunea. Tibetanii relatează că China acupă în mod sistematic regiunea cu chinezi non-tibetani, despre care se spune că, de multe ori, discriminează tibetanii în materie de guvernare şi ocuparea forţei de muncă. Tibetanii cer întoarcerea liderului lor spiritual, Dalai Lama, care a trecut munţii, stabilindu-se în India în 1959.

China a răspuns recenta serie de auto-incendieri prin numirea practicanţilor drept terorişti. Autorităţile l-au acuzat pe Dalai Lama şi guvernul în exil că susţin astfel de acte. Liderii tibetani în exil neagă acuzaţia.

Purtătoarea de cuvânt Choyyang susţine că există rapoarte în legătură cu o acumulare de forţe chineze de securitate din centrul Lhasa şi în alte trei mănăstiri cheie - Ganden, Sera şi Drepung.

Tibetanii exilaţi au relatat că cel puţin şase protestatari paşnici au fost împuşcaţi mortal în ultimele săptămâni. Beijingul recunoaşte că a ucis un tibetan, dar numeşte protestatarii "mafioţi" instruiţi şi organizaţi care au atacat forţele de securitate.

Choyyang susţine că tensiunile vor escalada dacă Beijingul nu răspunde preocupărilor protestatarilor. "Odată cu Anul Nou Tibetan pe 22 februarie şi cu aniversarea revoltei tibetane din 1959, pe 10 martie, ne temem că va avea loc mai multă vărsare de sânge şi pierdere de vieţi", a declarat ea.

Prim-ministrul ales al comunităţii globale tibetane în exil, Lobsang Sangay, a îndemnat la o noapte de veghe la nivel mondial pentru a protesta faţă de ceea ce el numeşte "actele oribile" ale Chinei şi spune că Organizaţia Naţiunilor Unite ar trebui să trimită un comitet de constatare a faptelor în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe