Mii de tibetani protesteaza, comemorand auto-incendierea calugaritei

Veronica Wong & Joseph Wu
09.11.2011

Pe 6 noiembrie, aproape 10 mii de tibetani s-au adunat in fata manastirii Tawu Nyitso din Ganzi, provincia Sichuan, China, pentru a comemora o calugarita tibetana care s-a jertfit pe 3 noiembrie si pentru a protesta impotriva politicilor dure ale guvernantilor chinezi fata de Tibet.

Dupa invazia chineza in Tibet, la sfarsitul anilor '50, cultura tibetana a fost constat supusa unui macel, in timpul careia regimul comunist a distrus peste 2.000 de temple si a omorat un numar estimat la 2 milioane de persoane, in incercarea de a instaura "paradisul comunist".

Tawu Lobsang Jinpa, un tibetan care este in prezent in exil in India, citata de VOA, a declarat ca "strazile sunt pline de personal chinez de securitate."

Protestatarii au strigat lozinci si au cerut tibetanilor exilati sa spuna intregii lumi starea trista a drepturilor omului din Tibet. Ei au cerut si ca hotararea Partidul Comunist Chinez sa renunta la politica dura fata de Tibet; daca nu, mai multi tibetani isi vor da foc in semn de protest.

Organizatia Studentii pentru un Tibet liber, cu sedul la New York, a emis o declaratie pe 6 noiembrie pentru a confirma faptul ca aproape zece mii de tibetani au participat la protest.

Global Times, o agentie de stiri oficiala chineza, a lansat un articol scris de "Yiduo", care a caracterizat calugarii care s-au jertfit drept "profund otraviti de ideologia separatista a clicii lui Dalai Lama".

Dainzin Sangpei, un activist pentru drepturile omului din Geneva, Elvetia, a raspuns la articol, spunand: "Guvernul chinez nu ar trebui sa acuze orbeste "clica lui Dalai Lama", ci sa investigheze cauzele. De ce au vrut acesti tibetani sa se sacrifice? Sloganurile rostite in timpul auto-incendierii au fost: "Revenirea lui Dalai Lama in Tibet", "Permiterea libertatii religioase si libertatii in general pentru toti tibetanii." Acestea au fost solicitarile lor."

Din martie au existat noua calugari si doua maicute tibetane care au protestat impotriva politicii PCC fata de Tibet prin auto-incendiere. Dupa ce un calugar al manastirii Tawu Nyitso s-a jertfit in luna august, autoritatile au desfasurat un numar mare de politisti si personal militar, stationat in apropiere, pentru a inconjura templul. Alimentarea cu apa si energie electrica a templului a fost, de asemenea, taiata mai multe zile. Cele mai multe de comunicari cu lumea exterioara au fost oprite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor