Administraţia Biden afirmă că nu va înfrunta China cu privire la originea virusului Wuhan

Jake Sullivan (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)
ISABEL VAN BRUGEN
22.06.2021

Administraţia Biden nu va lua măsuri imediate vizând regimul comunist pentru a cere o anchetă independentă privitoare la originea virusului Wuhan, a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, pe 20 iunie.

În timpul unei apariţii la emisiunea „Starea Uniunii” a CNN, Sullivan a spus că nu va fi aplicată nicio presiune imediată asupra Beijingului cu acest specific, explicând că administraţia preşedintelui Joe Biden merge pe „două piste” în ceea ce priveşte încercarea de a determina originile virusului Wuhan, care a cauzat o pandemie globală şi milioane de decese.

Aceasta include o evaluare a comunităţii de informaţii americane ordonată de preşedinte, cu un termen limită de 90 de zile şi o investigaţie internaţională condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat Sullivan gazdei CNN Dana Bash.

Citiți și Studiu al Universităţii Oxford: Piaţa de animale vii din Wuhan nu vindea lilieci. Nici pangolini

OMS a fost aspru criticată făţă de obedienţa cu care a transmis propaganda Partidului Comunist Chinez la începutul focarului de virus Wuhan, ajutând la răspândirea coronavirusului în celelalte ţări.

Sullivan a sugerat că administraţia Biden va exercita o presiune suplimentară asupra Chinei atunci când va exista un "consens internaţional".

„În acest moment nu vom emite ameninţări sau ultimatumuri. Ceea ce vom face este să adunăm în continuare sprijin în comunitatea internaţională”, a afirmat Sullivan. „Iar dacă se va dovedi că China refuză să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale, va trebui să luăm în considerare măsurile noastre în acel moment şi o vom face în concordanţă cu aliaţii şi partenerii".

„Nu este o chestiune de timp, Dana.”

„Ne folosim propriile capacităţi, propriile noastre capacităţi, pentru a începe să construim o imagine mai clară. Şi în al doilea rând, pentru a construi genul de consens internaţional în jurul acestei probleme, care va fi necesar pentru a pune presiune suplimentară asupra Chinei, ceea ce necesită eforturi diplomatice.”

Statele Unite „nu vor accepta pur şi simplu ca Beijingul să spună nu”, a spus Sullivan, menţionând că administraţia va funcţiona între momentul actual şi cel în care „a doua fază” a anchetei conduse de OMS va fi desfăşurată pentru a avea „un consens cât mai puternic posibil, în comunitatea internaţională”.

Citiți și Raport CNN: Joe Biden a blocat o anchetă americană asupra originilor virusului Wuhan

„Pentru că din această poziţie de forţă vom putea cel mai bine să ne ocupăm de China", a declarat el.

Abordarea administraţiei Biden survine după ce ipoteza că virusul Wuhan este scurs dintr-un laborator - Institutul de Virologie Wuhan din China - devine tot mai populară. Iniţial, ipoteza a fost respinsă ca o sălbatică teorie a conspiraţiei, cu sprijinul oamenilor de ştiinţă mainstream ai Occidentului.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat pe 13 iunie că Beijingul trebuie să înceapă anchete suplimentare asupra originii virusului Wuhan. El a menţionat că lipsa de cooperare a Chinei a fost unul dintre motivele pentru care ancheta iniţială a OMS nu a mers bine.

Citiți și OMS este "extrem de compromisă" şi neadecvată pentru a ancheta originea virusului Wuhan - fostul şef al agenţiei americane de sănătate publică

Blinken a declarat că raportul iniţial - publicat de OMS în martie - a avut „probleme reale, dintre care nu cea mai mică a fost eşecul Chinei de a coopera”. Raportul s-a bazat pe constatările unei echipe conduse de OMS. Concluziile anchetei au fost demontate de numeroşi oameni de ştiinţă.

Beijingul a refuzat să furnizeze echipei de anchetă date primare despre cazurile timpurii de COVID-19. Criticii au menţionat, de asemenea, că ancheta OMS nu era independentă, deoarece unii membri ai echipei aveau legături cu Partidul Comunist Chinez şi chiar finanţau cercetările pe coronavirusuri desfăşurate la Institutul de Virologie din Wuhan.

Raportul iniţial al aşa-zisei investigaţii a adoptat poziţiile preferate ale regimului comunist cu privire la originea virusului şi a concluzionat că posibilitatea ca virusul să provină dintr-o scurgere de laborator era „extrem de puţin probabilă”. Beijingul a împins o ipoteză zoonotică naturală - că virusul a fost transmis oamenilor de la o gazdă animală - deşi, după peste 18 luni de la izbucnirea oficială a pandemiei, acest animal nu este cunoscut.

Citiți și Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

Într-un interviu separat la Fox News, Sullivan a avertizat China că se va confrunta cu „izolare în comunitatea internaţională” dacă nu va coopera cu viitoarele anchete.

În cele din urmă, a spus Sullivan, China se va confrunta cu o „alegere strictă”.

„Fie vor permite anchetatorilor, într-un mod responsabil, să facă adevărata muncă de a afla de unde provine acest lucru, fie se vor confrunta cu izolare în comunitatea internaţională”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor