Adio libertăţi: Macron vrea să permanentizeze starea de urgenţă cu puteri abuzive acordate Statului

Un nou proiect de lege francez privind lupta antitero a atras un val de critici din partea mai multor organizaţii, inclusiv ONU, care sunt îngrijorate că autoritatea suplimentară în materie de securitate pe care o asigură acest proiect ar putea afecta siguranţa şi diferite libertăţi, precum cea de întrunire sau cea religioasă.
Preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron.
Preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Proiectul, propus de preşedintele francez Emmanuel Macron, aparent urmăreşte să pună capăt stării de urgenţă impusă de Franţa după atacurile teroriste din Paris din noiembrie 2015, care s-au soldat cu 137 de morţi. Starea de urgenţă a fost prelungită în mai multe rânduri, în condiţiile în care alte 19 incidente teroriste au mai avut loc de atunci, soldate cu 94 de noi victime.

Macron şi Parlamentul francez au votat în vederea implementării noii legislaţii începând cu 1 noiembrie. Aceasta va permite că starea de urgenţă adoptată în 2015 să fie anulată prin transformarea în lege permanentă a anumitor puteri existente doar în timpul unei stări de urgenţă.

Proiectul va păstra majoritatea puterilor speciale ale forţelor de ordine sub forma unei legi comune, precum plasarea suspecţilor sub arest la domiciliu, închiderea spaţiilor de rugăciune, extinderea operaţiunilor de căutare în zone desemnate din timp, şi permiterea de razii asupra locuinţelor pe baza unui standard mai scăzut al dovezilor.

Raportorii ONU au criticat proiectul de lege francez, care ar putea crea o “situaţie de urgenţă permanentă” prin înlăturarea judecătorilor şi altor aparate de stat. Michel Frost, raportorul special al ONU asupra situaţiei apărătorilor drepturilor omului, a avertizat că legea ar putea de asemenea să ia în vizor în mod special musulmanii.

De mulţi ani, Franţa, în numele luptei antitero, a extins puterile administrative şi a scăzut garanţiile judiciare, conform lui Benedicte Jeannerod, preşedinte al filialei franceze a Human Rights Watch. „Dar, de această dată, prin perpetuarea acestor măsuri excepţionale şi prin transformarea în lege a logicii suspiciunii, proiectul de lege depăşeşte o linie roşie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe