Dan Andronic: Am fost ameninţat cu puşcăria de un lider PSD dacă Băsescu câştigă alegerile

Autor "moral" al uriaşului scandal legat de presupusa implicarea a DNA şi SRI în alegerile prezidenţiale din 2019, Dan Andronic a dat astăzi explicaţii în Parlament.
Dan Andronic
Dan Andronic (Evz.ro)

Audiat luni în comisia parlamentară de anchetare a alegerilor din 2009, jurnalistul Dan Andronic a susţinut că a fost invitat de Gabriel Oprea la el acasă în noaptea alegerilor prezidenţiale din anul respectiv, întrunirea din casa lui Oprea fiind o adevărată "celulă de criză." Cei prezenţi în casa generalului ar fi avut ca punct comun faptul că ar fi fost vizaţi de o victorie a lui Geoană. Andronic susţine că el însuşi a fost ameninţat cu puşcăria dacă Băsescu iese preşedinte.

Andronic, personaj care, reamintim, e urmărit penal în două dosare, a susţinut că a ajuns în locuinţa lui Oprea la invitaţia telefonică a acestuia, lucru care poate fi confirmat de soţia sa. La Oprea acasă erau Neculai Onţanu, primarul de la sectorul 2, Puiu Iordănescu, soţia lui Gabriel Oprea, iar în birou se strânseseră Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea, George Maior şi Vasile Dîncu, relatează Agerpres.

Potrivit lui Andronic, în biroul lui Oprea a avut loc o întâlnire de circa oră, o oră şi ceva, în care toată lumea discuta politică.

"Am definit-o ca fiind o celulă de criză, pentru că toată lumea era extrem de agitată, se primeau telefoane, era clar că contextul era politic, pentru că se vorbea de rezultate, în special diaspora era un subiect, şi mi-aduc aminte că stăteam faţă în faţă cu doamna Kovesi. La un moment dat, în spatele doamnei Kovesi era dl Coldea, mai era o persoană de care nu am reuşit să-mi aduc aminte extrem de precis chipul ei şi atunci am preferat să nu o mai identific. Cred că era adjunctul dnei Kovesi, dar, repet, este mai mult o bănuială decât o certitudine", a declarat Andronic.

Patronul ezv a mai susţinut că procurorul şef al DNA şi-a manifestat interesul faţă de rezultatele exit-poll-urilor difuzate de unele televiziuni.

"Stând faţă în faţă cu doamna Kovesi, se primeau telefoane, au existat două telefoane pe care dna Kovesi le-a primit. În general, când cineva primea un telefon ieşea din încăpere, evita să discute cu ceilalţi. Cei din living auzeau o parte a conversaţiilor. La un moment dat, doamna Kovesi m-a întrebat ce facem cu ăştia de la Realitatea, cum îi potolim. Contextul acelui moment era unul extrem de fierbinte, în sensul în care şi Antena 3 şi Realitatea puneau mare presiune pe ceea ce se întâmpla.

Potrivit rezultatelor lor câştigase Mircea Geoană, în partea cealaltă exista un sondaj total opus. I-am răspuns, nu ştiu dacă colocvial, dar sincer: 'Potoliţi-l pe Vântu şi potoliţi şi Realitatea'. A întrebat cum. Zâmbind, i-am spus: 'Aveţi voi cu ce'. Discuţiile au continuat, în ceea ce mă priveşte interesul era legat de mass-media, ce facem în situaţia dată şi discuţiile au curs într-o formă sau în alta, exista o dinamică.

(...) Precizez că nu s-a stat la nicio masă, nu s-a băut niciun şpriţ, nu l-au sărbătorit nici pe Onţanu, nici Sfântul Nicolae, nici victoria lui Traian Băsescu, că la momentul acela contextul era mult mai neclar", a declarat Andronic.

Jurnalistul a mai ţinut să precizeze că într-o formă sau alta, toţi cei strânşi la Oprea erau vizaţi de o victorie a lui Mircea Geoană.

"Eu, personal, fusesem ameninţat de un lider al PSD, n-o să numesc persoana pentru că nu am păstrat acel sms, am fost ameninţat cu puşcărie dacă câştigă Traian Băsescu, în calitate de consultant. Gabriel Oprea primise şi el ameninţări de la gruparea Vanghelie - Cătălin Voicu. Lui Florian Coldea, în timp ce se afla într-o misiune, i s-a transmis că va ajunge ambasador în Sudan.

Tot în acest context am aflat şi de discuţia pe care a avut-o Florian Coldea, cu o seară înaintea alegerilor, în noaptea de 4 spre 5, cu generalul Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, fost consilier pe probleme de siguranţă naţională al lui Ion Iliescu, în care i-au oferit demisia în caz de victorie a lui Mircea Geoană, cerându-i doar să rămână pe un post în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii.

Am făcut această informaţie publică, a fost confirmată de generalul Dumitru Iliescu. (...) Iar doamna Kovesi fusese anunţată de Mircea Geoană, cu trei zile înainte de alegeri, că va fi schimbată, întrucât obţinuse un raport nefavorabil de la CSM, iar dl Geoană a spus că, din punctul lui de vedere, este un mandat nelegitim şi dacă pe Daniel Morar îl va păstra, pe dna Kovesi cel mai probabil o va schimba", a susţinut Andronic.

Reamintim că Andronic a ajuns să fie audiat în Parlament în urma unui scandal pe care tocmai el l-a declanşat. Cu o zi înainte de a fi pus sub urmărire penală de DNA (în al doilea dosar), jurnalistul a scris în evz despre prespusa întâlnire din casa lui Oprea. Dezvăluirile au fost primite cu maxim interes de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu care au cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă. Comisia a fost înfiinţată deşi Parchetul General a deschis, de asemenea, o anchetă. Ori, potrivit legii, deschiderea unui dosar penal blochează înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pe aceeaşi temă.