Aderarea României la zona euro în 2015, sub semnul întrebării. Bulgaria a făcut deja un pas înapoi

Trecerea la euro, programată pentru 2015, este un obiectiv care nu se ştie încă dacă va fi respectat de autorităţile de la Bucureşti, care au amânat până după alegeri stabilirea strategiei în acest sens. Decizia a fost anunţată la câteva zile după ce oficialii bulgari au afirmat că au amânat pe termen nedeterminat aderarea ţării lor la euro.
. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
05.09.2012

Trecerea la euro, programată pentru 2015, este un obiectiv care nu se ştie încă dacă va fi respectat de autorităţile de la Bucureşti, care au amânat până după alegeri stabilirea strategiei în acest sens. Decizia a fost anunţată la câteva zile după ce oficialii bulgari au afirmat că au amânat pe termen nedeterminat aderarea ţării lor la euro.

Adoptarea euro peste trei ani este considerată un obiectiv ambiţios de ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, care a declarat că o decizie se va lua după alegerile parlamentare.

"Este un obiectiv ambiţios. S-a spus şi de către acest Guvern, dar şi de către guvernul anterior şi celălalt dinainte, s-a exprimat această opinie, din câte îmi aduc aminte, şi la nivelul BNR că este un termen care catalizează energiile, care mobilizează eforturile şi resursele românilor pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi pentru continuarea reformelor sectoriale, dar în acelaşi timp, este un termen ambiţios aşa încât eu cred că se va definitiva strategia României privind adoptarea monedei unice europene, adoptarea euro, după alegerile din această toamnă. Este o părere personală", a afirmat Georgescu.

Pact cu toate instituţiile interesate

El a mai spus că ar trebui încheiat un Pact privind zona euro, după consultări cu toate instituţiile abilitate, astfel încât toată lumea cadă de acord asupra strategiei de urmat. "Eu zic că ar fi bine să se facă o întrunire la nivelul politic, cu toate instituţiile abilitate care să-şi exprime opiniile şi să se ajungă la un consens, cum s-a făcut Pactul pentru Educaţie, Pactul pentru Sănătate, să facem un pact intern care să fie fezabil şi rezonabil aplicabil, realist, să-i spunem Pactul pentru euro", a precizat ministrul de Finanţe.

Odată cu trecerea la euro, Georgescu a mai declarat că ar fi bine ca România să intre în Sistemul european de supraveghere bancară

"Este în primul rând gândit, conceput pentru băncile din zona euro, dar este oportun ca România, ca şi stat care nu aparţine zonei euro, să beneficieze de avantajele acestui sistem unic de supraveghere. Există mecanisme prin care şi statele care nu sunt membre ale zonei euro pot beneficia de instrumentele, informaţiile, pot avea o mai bună comunicare cu organismul care se preconizează a se înfiinţa la nivelul Băncii Centrale Europene", a spus Georgescu.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat că trebuie menţinut obiectivul de aderare la euro în 2015.

Bulgaria amână trecerea la euro

În urmă cu câteva zile, oficialii bulgari au anunţat că au îngheţat pe termen nedeterminat planurile lor privind adoptarea monedei euro. Decizia a fost luată având în vedere criza datoriilor de stat pentru că s-a ajuns la concluzia că aderarea nu ar aduce vreun beneficiu, ci numai costuri. Premierul Boyko Borisov şi ministrul Finanţelor, Simeon Djankov, au declarat că amânarea este o consecinţă a deteriorării condiţiilor economice şi incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar.

"Direcţia s-a schimbat în strategia noastră, dar şi în rândul publicului. În prezent, nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri. Publicul este îndreptăţit să ştie cine ar avea de salvat pe cine după ce aderăm. Este prea riscant pentru noi şi, în plus, nu este sigur care sunt regulile şi cum vor sta lucrurile peste un an sau doi", a afirmat Djankov.

Nici lituanienii nu mai sunt siguri că vor să treacă repede la euro. Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat că ţara va adera la zona euro numai atunci când "Europa va fi pregătită". La fel şi letonii, au anunţat că vor lua o decizie în primăvara anului 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor