Aderarea României la zona euro ar trebui să aibă loc în 2020, susţine Florin Cîţu

(photos.com)
Epoch Times România
05.04.2012

Momentul potrivit de aderare a României la zona euro ar fi 2020, când va exista şi o convergenţă reală, deşi există şanse să fie îndeplinite criteriile nominale de convergenţă pentru 2015, a declarat joi analistul economic Florin Cîţu.

”România are şanse să îndeplinească criteriile nominale de convergenţă pentru 2015, dar este imposibil ca până atunci să facă progrese semnificative în procesul de convergenţă reală. Pentru a evita o soartă similară cu Grecia sau Portugalia, România trebuie să reducă diferenţa de productivitate până în momentul aderării. Momentul potrivit ar fi 2020, din punct de vederea al convergenţei reale şi al costurilor pe care le presupune”, a explicat Cîţu, în cadrul conferinţei de prezentare a unui raport al Societăţii Academice din România (SAR).

Raportul arată că este imposibil ca România să reducă din decalajul faţă de statele din zona euro în ceea ce priveşte competitivitatea, iar adoptarea monedei euro va pune în pericol economia în competiţie cu celelalte ţări din zona euro.

Astfel, România va porni dintr-o poziţie mult mai dificilă decât ţările PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania).

”În această situaţie, România va fi forţată ori să se restructureze rapid, ceea ce va însemna şomaj şi creşterea economică redusă, ori să acumuleze dezechilibre de genul celor văzute la ţările PIIGS: creşterea deficitelor externe şi a datoriei publice. Chiar şi în cazul acumulărilor de deficite şi datorie publică, aşa cum am văzut la PIIGS, la un moment dat tot este nevoie de o restructurare a economiei pentru creşterea competitivităţii”, se mai spune în raport.

Cîţu a subliniat că este necesară adoptarea monedei euro.

”România, când a semnat acordul de aderare la UE, nu a putut negocia opţiunea de a nu intra în zona euro, dar singura portiţă este când va adera. Noi decidem şi depinde de noi cum administrăm acest proces, în interesul nostru. (...) De fiecare dată când se vorbeşte de intrarea în zona euro analiza se face pe beneficii şi pierderi. Pierderea va fi că România nu va mai avea politică monetară proprie, dar câştiga eliminarea costurilor din transferurilor bancare”, a explicat analistul economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor