Aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Euroasiatică – o ameninţare pentru integrarea europeană a ţării

(photos.com)
Ana Chitoroagă
14.04.2012

Partidul Social-Democraţilor vor să-i cheme pe toţi alegătorii la urne ca să-i întrebe dacă vor sau nu să adere la Uniunea Euroasiatică Rusia-Belarus-Kazahstan.

În acest sens, vineri, 13 aprilie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis vineri înregistrarea Grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului legislativ de aderare a R.Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan.

Subiectul iniţierii referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Euroasiatică a provocat discuţii aprinse în rândul politicienilor şi experţilor.

În timp ce unii susţin o asemenea perspectivă, alţii consideră că plebiscitul va pune punct integrării europene a ţării noastre.

Potrivit Publika.TV, co-preşedintele Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc consideră că "nu ne ducem noi nicăieri în UE în următorii 20-30 de ani, dar ţara are nevoie să supravieţuiască astăzi. În acest sens, consider că referendumul este unul logic, în condiţiile Moldovei, cu atât mai mult că accentele principale nu se pun pe integrarea politică ... dar pe integrarea economică".

La rândul său deputatul neafiliat, Mihai Godea a declarat că această aderare "este mai degrabă un demers politic foarte clar. Unde ne propun să mergem social-democraţii? Într-un spaţiu despotic, non-democratic deci Rusia, Kazahstan şi Belarus, trei state, care nu au cunoscut niciodată democraţia. Cu două din aceste state am avut grave probleme economice, mă refer la Federaţia Rusă şi cu Kazahstanul am avut, de asemenea, anumite probleme".

Analistul politic Igor Boţan afirmccă aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală, cu siguranţă că va pune capăt integrării europene a Republicii Moldova.

"Această iniţiativă cred că urmăreşte în primul rând scopul principal; mai ales partidele politice extraparlamentare sunt în criză de idei referitor la cum ar putea să fie în prim planul vieţii politice".

Precizăm că ieri, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat grupul de iniţiativă pentru organizarea unui referendum republican, fiind format din 1136 de membri şi simpatizanţi ai PSD. Acesta urmează să colecteze timp de trei luni peste 200 de mii de semnături de susţinere a acestui plebiscit. Decizia a fost votată de şase membri ai CEC-ului din cei opt prezenţi la şedinţă.

În istoria Republicii Moldova au fost organizate două referendumuri consultative şi unul constituţional. Primele două au avut loc în 1995 şi, respectiv 1999, iar ultimul, cel constituţional, a avut loc la 5 septembrie 2010, când cetăţenii au fost chemaţi la urne pentru a se pronunţa asupra modalităţii de alegere a şefului statului. Plebiscitul a eşuat din cauza prezenţei insuficiente la vot, scrie arena.md.

Amintim că datele ultimului Barometru de Opinie Publică arată că moldovenii pledează mai mult pentru aderarea ţării noastre la Uniunea Euroasiatică, decât la comunitatea europeană. Potrivit sondajului, aproape 46 la sută dintre intervievaţi se pronunţă pentru aderarea Moldovei la Uniunea Euroasiatică.

Peste 33 % dintre moldoveni ar vota pentru intrarea Moldovei în Uniunea Europeană.

Aproape 12% dintre cetăţeni sunt indecişi, iar peste 8% spun că nu ar vota pentru niciuna dintre cele două Uniuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor