Scepticism faţă de aderarea Republicii Moldova la uniunea euroasiatică

Mai mulţi comentatori de la Chişinău dar şi ambasadori se arată sceptici faţă de posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia–Belarus–Kazahstan, anunţat de Partidul Social Democrat din Moldova.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
13.03.2012

Mai mulţi comentatori de la Chişinău dar şi ambasadori se arată sceptici faţă de posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia–Belarus–Kazahstan, anunţat de Partidul Social Democrat din Moldova.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, a încurajat această idee, aducând argumente prin datele unor sondaje de opinie.

Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chişinău, a opinat în cadrul unui club de presă, că o eventuală aderare a Republicii Moldova la uniunea euroasiatică oferă o perspectivă neclară, fiind o structură despre viitorul căreia este greu de vorbit în momentul de faţă.

În opinia unui expert, aderarea Republicii Moldova ar oferi o serie de avantaje, printre care, reducerea preţurilor la resursele energetice cu 30 procente şi tarife vamale preferenţiale în cadrul uniunii, informează Vocea Basarabiei.

Analistul politic Bogdan Ţârdea consideră necesară aderarea la Uniunea Vamală Rusia–Belarus–Kazahstan, arătându-se sceptic doar în ce priveşte posibilitatea aderării Moldovei la UE în viitorul apropiat. Totodată acesta consideră că din moment ce societatea Republicii Moldova este divizată, schimbarea rapidă a vectorului ar putea cauza instabilitate socială şi politică.

De o părere total diferită este expertul economic, Valeriu Prohniţchi. Potrivit sursei citate, acesta consideră că Republica Moldova ar avea de pierdut ca urmare a renunţării la cursul european, în favoarea unei uniunii euro asiatice. Analistul a opinat că Partidul Social Democrat foloseşte uniunea ca pe o nişă electorală îndreptată spre adepţii integrării Republicii Moldova în spaţiul post sovietic.

”Aderarea Moldovei la această Uniune, ar fi probabil periculoasă din punct de vedere economic”, a mai precizat expertul.

Amintim că în favoarea intrării Moldovei în Uniunea Vamală s-a pronunţat fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, care a propus şi crearea unei comisii speciale pentru integrarea în această uniune. Şi co-preşedintele Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc salută această iniţiativă.

Pentru organizarea referendumului în problema aderării Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, Partidul Social Democrat a organizat un grup de Iniţiativă în vederea iniţierii campaniei de strângere a semnăturilor de la populaţie. În acest sens s-a stabilit că pe 18 noiembrie 2012 se va desfăşura, totuşi Referendumul Republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan, care va avea stătut de lege.

Pentru iniţierea referendumului, social-democraţii trebuie să strângă cel puţin 200.000 de semnături.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor