Republica Moldova, între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală

Uniunea Vamală, care reuneşte Rusia, Belarus şi Kazahstan, va începe să funcţioneze de la 1 ianuarie şi, potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, va deveni o problemă pentru ţările din CSI care nu vor face parte din ea, între care Ucraina şi Republica Moldova.
Epoch Times România
20.12.2011

Uniunea Vamală, care reuneşte Rusia, Belarus şi Kazahstan, va începe să funcţioneze de la 1 ianuarie şi, potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, va deveni o problemă pentru ţările din CSI care nu vor face parte din ea, între care Ucraina şi Republica Moldova: în zona liberei circulaţii de oameni şi mărfuri, la care au visat timp de 20 de ani multe state din CSI, vor fi admise într-o perspectivă apropiată doar 'mărfurile noastre', iar într-o perspectivă mai îndelungată - doar 'oamenii noştri'.

Faptul că produsele ucrainene, de exemplu, ar putea fi întârziate la graniţele ruseşti, care vor reprezenta de acum încolo şi graniţele Uniunii Vamale, a fost adus la cunoştinţa Kievului de mai multă vreme chiar de premierul rus Vladimir Putin. În acelaşi timp, Putin a subliniat că nimic nu împiedică ţara vecină să se ralieze Uniunii Vamale, pentru a putea beneficia de preţuri la gaz egale cu cele practicate în cazul Republicii Belarus.

În ceea ce priveşte libera circulaţie a persoanelor, deocamdată acest subiect nu a fost discutat în cadrul Uniunii Vamale. Cu toate acestea, în viitorul apropiat se aşteaptă un exod al muncitorilor străini din Europa. Astfel, după cum a declarat săptămâna trecută, la Chişinău, Per Lindberg, coordonatorul unui proiect finanţat de UE în vederea administrării resurselor de muncă şi readucerii migranţilor în Republica Moldova, 'UE are două obiective: primul - acordarea de ajutor pentru readucerea cetăţenilor în patrie, iar al doilea - informarea corectă cu privire la migraţie'. Însă, cetăţenii moldoveni care vor reveni în patrie vor căuta de lucru şi nu vor găsi, orientându-se, în marea lor majoritate, spre Rusia, la fel ca mulţi dintre ucraineni, care în condiţiile crizei din UE ar putea fi disponibilizaţi din ţările europene.

Acest flux de muncitori imigranţi va trebui controlat cumva. La acest lucru s-au gândit deja kârgâzii şi tadjicii, care şi-au exprimat la rândul lor dorinţa de a se ralia la Uniunea Vamală. În cazul Republicii Moldova însă există, potrivit Nezavisimaia Gazeta, puţine şanse ca puterea de la Chişinău să decidă ralierea la Uniunea Vamală: republica şi-a proclamat demult cursul pentru aderarea la UE, curs susţinut de majoritatea partidelor importante din ţară.

De altfel, potrivit directorului Institutului pentru studii europene, Viorel Cibotaru, din UE nu se vor întoarce toţi muncitorii moldoveni: mulţi au paşapoarte româneşti, lucru care le va permite acestora să rămână în UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor