Uniunea vamală – este o „formaţiune de prisos”, consideră candidatul la preşedinţia rusă, Mihail Prohorov

Uniunea vamală este o „formaţiune de prisos”, dar şi în acest spaţiu economia Rusiei înregistrează un nivel scăzut de competitivitate, Mihail Prohorov.
Magnatul rus Mihail Prokhorov intenţionează să candideze la presedintie impotriva lui Vladimir Putin in alegerile de anul viitor. (Yuri Kadobnov / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.02.2012

Uniunea vamală este o „formaţiune de prisos”, dar şi în acest spaţiu economia Rusiei înregistrează un nivel scăzut de competitivitate, consideră candidatul prezidenţial, omul de afaceri rus Mihail Prohorov.

Începând cu 1 ianuarie 2012, în spaţiul format de Rusia, Belarus şi Kazahstan, a început să funcţioneze o structură nouă de integrare - Spaţiul economic unic (SEU). Se presupune ca, în cadrul SEU va fi asigurată libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi capitalurilor peste hotarele ţărilor membre. Împreună cu Uniunea vamală formată anterior de către cele trei ţări, SES ar trebui să constituie un reper important în crearea unei noi structuri integraţioniste mai mari - Uniunea Economică Eurasiatică.

„Poziţia mea vis-a-vis de Uniunea vamală: Cred că este o formaţiune de prisos. Aceasta există, într-un anumit sens, reieşind din logica re-instituirii URSS, iar un astfel de lucru nu trebuie făcut”, - a declarat Prokhorov, în cadrul forumului oamenilor de afaceri la Rostov-pe-Don. El a adăugat că, chiar şi în cadrul Uniunii vamale, economia Rusiei este mai puţin competitivă decât cea a Kazahstanului.

„Cantităţi importante de capital rusesc au început să fie investite în construcţia de fabrici şi uzine pe teritoriul Kazahstanului, la frontiera cu Rusia – un TVA mai mic, un cost mai redus pentru energie electrică, forţă de muncă mai ieftină. Prin urmare, chiar şi în comparaţie cu Kazahstanul, suntem necompetitivi”,- a declarat Prohorov.

Activitatea organului vamal, în opinia sa, actualmente poartă un caracter prohibitiv şi discriminatoriu. Totuşi, funcţiile de bază ale acestei structuri ar trebui să se axeze în principal pe crearea unor avantaje pentru produsul naţional pe teritoriul Rusiei şi promovarea exportului.

Prohorov a apreciat aderarea Rusiei la OMC, dar a menţionat că efectele finale ale acestui pas nu sunt încă cunoscute.

În decembrie 2011, a fost semnat protocolul oficial privind aderarea Rusiei la OMC, prin care au fost finalizate negocierile privind intrarea Rusiei în această organizaţie, al cărei membru Rusia doreşte să devină încă din 1993. Pentru ca Rusia să devină membru cu drepturi depline al OMC, documentele de aderare trebuie să fie ratificate de către Duma de stat. Anterior, premierul Vladimir Putin, şi-a exprimat convingerea că Rusia va adera definitiv la OMC nu mai târziu de mai-iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor