Acordul amplu de constituire a Uniunii Economice Euroasiatice ar putea fi semnat la 1 ianuarie 2015

Preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Marian Lupu. (www.pdm.md)
Epoch Times
22.03.2012

În cadrul reuniunii de la Moscova a Consiliului Interstatal al Comunităţii Economice Euroasiatice, la care Moldova are statutul de observator, Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu a declarat că Moldova va rămâne un partener sigur pentru ţările CSI.

Totodată oficialul moldovean a mai spus că depăşirea crizei politice în Moldova va favoriza creşterea economică durabilă în ţară, informează serviciul de presă prezidenţial.

Potrivit Agenţiei «INFOTAG», Lupu a exprimat interesul Moldovei pentru intensificarea colaborării economice cu statele CSI, inclusiv membre ale Comunităţii Economice Euroasiatice. El a menţionat că volumul comerţului Moldovei cu Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus şi Kazahstan constituie peste 95% din relaţiile de comerţ exterior cu spaţiul CSI.

În acest sens, Lupu a menţionat: „Extinderea colaborării economice trebuie să se bazeze pe normele şi regulile OMC, fapt care va permite statelor noastre să utilizeze în deplină măsură avantajele sale concurenţiale şi să obţină efecte economice pozitive de lungă durată în relaţiile comerciale dintre state”.

Totodată, Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a atenţionat, făcând bilanţul reuniunii, că ţările cu statutul de observator pe lângă Comunitatea Economică Euroasiatică (Moldova, Ucraina, Armenia – nota „I”) „ar putea să întâmpine anumite greutăţi, dacă nu vor adera la Uniunea Vamală”.

Medvedev a estimat că acordul amplu de constituire a Uniunii Economice Euroasiatice ar putea fi semnat la 1 ianuarie 2015.

Precizăm că la Moscova, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a avut o întrevedere şi cu preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ţin de consolidarea şi extinderea bunelor relaţii de prietenie dintre ţările noastre, importanţa menţinerii unei dinamici pozitive în colaborarea între Republica Moldova şi Ucraina.

Comunitatea Economică Euroasiatică este menită să promoveze formarea Uniunii Vamale şi a Spaţiului Economic Unic, precum şi atingerea altor obiective de aprofundare a integrării în domeniul economic şi umanitar. Contractul de constituire a comunităţii a fost semnat la 10 octombrie 2000 la Astana şi a intrat în vigoare la 30 mai 2001, după ce a fost ratificat de toate ţările membre – Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia şi Tadjikistan, scrie Agenţia «INFOTAG»

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor