Lituania: Rusia a introdus 70 de piese de echipament militar în Ucraina

Ucraina - Rusia - Eurasia.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevičius, a declarat, vineri, la Bruxelles, că Rusia a introdus 70 de piese de echipament militar în Ucraina, joi noapte.

”Suntem foarte îngrijoraţi de evoluţia situaţiei din Ucraina, pe de o parte, vorbim atât de mult despre aşa-numitul convoi umanitar, pe de altă parte, dar în acelaşi timp vedem că situaţia continuă să se agraveze şi avem informaţii că în timpul nopţii 70 de piese de echipament militar rus au trecut graniţa”, a declarat Linkevičius.

Jurnaliştii prezenţi la graniţă au observat că joi, la ora locală 22:00, aproximativ 23 de autovehicule blindate, camioane cu benzină şi alte vehicule militare ruseşti au trecut graniţa în Ucraina printr-un punct de frontieră din apropiere de Doneţk, potrivit The Guardian.

Incursiunea militară s-a desfăşurat în timp ce convoiul ”umanitar” rus s-a oprit la graniţa Ucrainei, în apropiere de teritoriile deţinute de forţele pro-Rusia, pentru a fi verificat de autorităţile ucrainene.

Acţiunile armatei ruse au fost confirmate, vineri, de autorităţile de la Kiev.

"Un convoi militar rus a trecut frontiera pe la postul de trecere Izvarin", a declarat Oleksâi Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. "Nu dispunem de informaţii privind numărul de vehicule din acest convoi", a adăugat el.

Vineri dimineaţă, reporterii AFP aflaţi pe partea rusă a graniţei au văzut o altă coloană de autovehicule blindate cu trupe ruse care se deplasa spre postul de frontieră Doneţk dinspre Rusia.

Între timp, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu Moscova şi Crucea Roşie care va permite convoiului umanitar rus să intre legal în teritoriile ocupate de forţele pro-Rusia.