Acordul comercial UE-SUA prinde contur. Von der Leyen se întâlneşte cu Trump

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni cu Donald Trump duminică pentru a discuta despre comerţ ― în contextul în care preşedintele american a descris perspectiva unui acord cu UE drept „50-50”, informează POLITICO.
„În urma unei convorbiri bune” cu Trump, „am convenit să ne întâlnim în Scoţia duminică pentru a discuta despre relaţiile comerciale transatlantice şi despre cum le putem menţine puternice”, a transmis von der Leyen vineri, într-o postare pe platforma X.
Cu trei săptămâni în urmă, UE şi SUA aproape că ajunseseră la un acord privind un tarif de bază de 10 la sută, însă Trump a dat totul peste cap, ameninţând în schimb cu tarife de 30 la sută. Termenul-limită pentru intrarea în vigoare a tarifelor impuse de Trump, stabilit iniţial pentru 9 iulie, a fost amânat pentru 1 august.
„Aş spune că avem o şansă de 50-50, poate chiar mai mică, dar o şansă de 50-50 de a încheia un acord cu UE”, le-a spus Trump reporterilor la Casa Albă înainte de a pleca într-o vizită privată în Regatul Unit, unde va avea şi discuţii cu premierul Keir Starmer.
Diplomaţi europeni informaţi cu privire la acest subiect au declarat că se aşteaptă la un acord privind un tarif de bază de 15 la sută din partea SUA, înainte de termenul-limită din 1 august impus de Trump.
„Toată lumea este destul de tensionată”, a declarat un diplomat al UE.
Tarife comerciale usturătoare
Trump a anunţat tarife pentru 60 de parteneri comerciali în aprilie, mergând până la 50 la sută.
Preşedintele SUA a spus că orice acord cu ţările UE va trebui să fie unul în care acestea „scad tarifele, pentru că în prezent sunt la 30 la sută”. În esenţă, acest lucru depinde de cât de dispus este blocul comunitar să reducă barierele pentru exporturile americane, a declarat Trump.
Dacă Trump va bloca acordul aflat în prezent în lucru, UE este pregătită să riposteze, au spus diplomaţii europeni. Una dintre măsuri ar fi impunerea de tarife asupra unor bunuri americane în valoare de 93 de miliarde de euro, măsură aprobată joi de ţările membre ale UE.
Anul trecut, Statele Unite au exportat bunuri în valoare de aproximativ 370 de miliarde de dolari către UE. O mare parte dintre acestea, alături de unele exporturi de servicii americane, ar putea fi afectate de măsurile de retorsiune ale UE.
Totuşi, Trump le-a spus reporterilor că este mai optimist în privinţa încheierii unui acord cu UE decât era în cazul Japoniei, cu câteva zile înainte ca Washingtonul şi Tokyo să ajungă să semneze un acord, săptămâna trecută.
„Aş fi spus că aveam o şansă de 25 la sută cu Japonia. Şi tot reveneau, şi am încheiat un acord”, a menţionat el.