Acord la nivel de miniştri de Finanţe, pentru combaterea evaziunii în UE

Miniştrii de Finanţe din statele Uniunii Europene doresc să instituie un mecanism menit să ajute în lupta contra evaziunii fiscale.
Comisia Europeană (Facebook)
Loredana Diacu
07.10.2015

Miniştrii de Finanţe ai statelor UE au ajuns la un acord privind instituirea unui mecanism pentru schimbul automat de informaţii fiscale, în scopul combaterii evaziunii, relatează Mediafax, citând Reuters.

"Am ajuns la un acord politic în această chestiune", a declarat Pierre Gramegna, ministrul de Finanţe al Luxemburgului, ţară ce deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE

Mecanismul va intra în vigoare din 2017 şi va permite schimbul de informaţii în baza acordurilor între administraţiile fiscale ale celor 28 de state membre cu grupuri de afaceri multinaţionale, rolul său fiind de a contribui la combaterea mai eficientă a evaziunii la nivelul UE.

Sursa citată reaminteşte că, în 2014, Comisia Europeană a iniţiat o serie de investigaţii referitoare la acorduri fiscale anticipate ce favorizau multinaţionale precum AXA, BNP Paribas, BPCE, Credit Agricole şi grupul Rothschild. Investigaţiile au fost declanşate în contextul în care, potrivit unei anchete realizate de 40 de publicaţii internaţionale, în perioada 2002-2010, Luxemburg ar fi implementat acorduri fiscale cu 340 de multinaţionale, printre care se numără giganţi precum Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG şi Axa, scopul fiind reducerea impozitelor.

Potrivit romanialibera.ro, ancheta, intitulată „Luxemburg Leaks“ sau „luxleaks“, a fost efectuată de Consorţiul internaţional al ziariştilor de investigaţie – ICIJ – şi a dus la descoperirea a mii de documente ce demonstrează că Luxemburg, unul dintre cele mai mici state din UE a încheiat acorduri secrete cu multinaţionale, contribuind la salvarea lor de la impozite de miliarde, în detrimentul vecinilor şi aliaţilor.

ICIJ a avut acces la 28.000 pagini de documente de „tax ruling“ care demonstrează că mari întreprinderi "se sprijină pe Luxemburg şi regulile sale fiscale suple, dar şi pe deficienţele din reglementările internaţionale, pentru transferarea profiturilor pentru a nu fi taxate sau la un nivel foarte scăzut“.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor